Venecijanska komisija danas o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Povlačenje zakona tražio je od Vlade Crne Gore predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada u Podgorici je odbila Vučićevu "molbu" i poručila da "ne dopusta bilo kome" da utiče na njene odluke
2750 pregleda 10 komentar(a)
Ispred hrama u Podgorici: Ilustracija, Foto: Darko Vojinovic/AP
Ispred hrama u Podgorici: Ilustracija, Foto: Darko Vojinovic/AP

Venecijanska komisija raspravljaće danas o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila crnogorska vlada a koji predviđa da sve vjerske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su prije 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Crnogorsku delegaciju predvode ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović.

U Platformi koju je usvojila crnogorska vlada uoči današnje sjednice se navodi da je obnavljanjem državne nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je dobila i pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uredi korpus vjerskih prava i sloboda, odnosno, da normira položaj vjerskih zajednica i njihove relacije sa državom.

Mitropolija Crnogorsko primorska smatra da zakon "nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovesti, već isključivo protiv crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih svještenika i vjernika".

Mitropolija je saopštila da je Crnoj Gori potreban novi zakon o slobodi vjeroispovesti i pozvala Vladu da predložena rješenja povuče i "sa pažnjom" pripremi novi akt "u atmosferi dijaloga i uvažavanja", kako bi on bio "dobrovoljno" prihvaćen od strane svih.

Povlačenje zakona tražio je od Vlade Crne Gore predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada u Podgorici je odbila Vučićevu "molbu" i poručila da "ne dopusta bilo kome" da utiče na njene odluke.

U međuvremenu je na relaciji Podgorica- Beograd razmijenjeno niz teških optužbi a srpski ambasador Zoran Bingulac je juče u crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvan na razgovor, zbog, kako je nevedeno, "kontinuiranih, negativnih izjava srbijanskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore".

Bonus video: