Predstavljeni rezultati projekta "Podrška mladima Nikšića u borbi protiv droge"

208 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija (NVO) „Media team“ iz Nikšića, u sklopu projekta „Podrška mladima Nikšića u borbi protiv droge“, pokazalo je da djeca uzrasta od šestog do devetog razreda poznaju od jedne do pet vrsta droga, kao i da je dva odsto njih probalu neku od psihoaktivnih supstanci, od čega jedan odsto je kazalo da „ne uživa“. Skoro svi anketirani, njih 98 odsto, smatraju da je droga štetna. Istraživanje je sprovedeno u pet osnovnih škola, od čega su četiri iz prigradskih i seoskih područja, na uzorku od 150 učenika. Skoro dvije trećine aknetiranih su bile učenice.

Rezultate ankete na konferenciji za novinare predstavila je profesorica Snežana Danilović, koja je koordinatorka edukativne kampanje u sklopu pomenutog projekta. Skoro petina anketiranih poznaje nekog narkomana, dok njih blizu dvije trećine smatra da su uzroci zašto mladi počinju uzimati drogu znatiželja, želja za popularnošću u društvu, pa tek onda neznanje i problemi u školi i porodici. Osnovci su kazali da bi prepoznali narkomane po ponašanju i eventualno po očima.

“Kada bi saznali da im brat ili prijatelj uzima drogu 86 odsto osnovaca je reklo da bi prvo to povjerili roditeljima, pet odsto ne bi reklo nikome, dok tri odsto nije sigurno da li bi kome reklo”, kazala je Danilović.

Nakon ovoga u septembru slijedi anketiranje 150 mladih, od 18 do 33 godine, a tada će biti otvoren i web portal.

“To će biti prvi web portal o drogi u Nikšiću kojim želimo da podignemo svijest lokalne zajednice i mladih o problem i posledicama narkomanije”, kazao je Duško Marković iz “Media team”-a.

Na pomenutom portalu naći će se i poruke osnovaca nastale tokom radionica koje je Danilović vodila u osnovnim školama "Mileva Lajović Lalatović“, „Dušan Bojović“, „Janko Mićunović“, „Radoje Čizmović“ i „Dušan Đukanović“, kao i poruke 50 mališana, pripadnika romske i egipćanske populacije iz dva RE naselja - “Budo Tomović” i pod Trebjesom.

Projekat je, objasnio je Marković, podijeljen u tri faze – prva, koja je podrazumijevala kreativne radionice sa djecom i okupljanje svih aktera koji se bave prevencijom droge u NIkšiću, kao i info tribinu sa roditeljima je skoro završena. Ostalo je još da se realizuje tribina za roditelje koja je planirana za 26.jun, Svjetski dan borbe protiv bolesti zavisnosti. U toku je druga faza, anketiranje učenika i mladih, dok će treća faza biti u septembru, kada će projekat biti i završen i obuhvataće predstavljanje konačnih rezultata anketa, emitovanje spota i izradu web-portala.

Partner na realizaciji radionica za RE populaciju bila je NVO “Romsko srce” iz Nikšića. Ismet Kurti je izrazio zadovoljstvo što su djeca iz, kako je kazao, njegove zajednice bila uključena u projakat.

Vrijednost projekta, kojeg je finansijsko podržalo Ministarstvo zdravlja, je 6.100 eura.

Bonus video: