Opština Tivat obezbijediće besplatne udžbenike za učenike prva tri razreda osnovne škole

Iz Opštine nisu saopštili koliko će koštati kupovina besplatnih udžbenika za još dvije generacije tivatskih đaka
441 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracije, Foto: Boris Pejović
Ilustracije, Foto: Boris Pejović

Opštinski Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti obezbijediće komplete udžbenika za učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovnih škola sa područja opštine Tivat, saopšteno je iz lokalne uprave.

Za razliku od prethodnih godina, kada je Opština Tivat na ovaj način pružala podršku samo đacima prvacima, školske godine 2019/2020 biće obuhvaćeni svi učenici prvog ciklusa, odnosno prva tri razreda osnovne škole.

"Učenici pripadnici romsko-egipćanske populacije, dobiće besplatne udžbenike kao vid podrške nadležnog ministarstva, kao što je bila praksa i do sada", naveli su iz kabineta gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca.

Iz Opštine nisu saopštili koliko će koštati kupovina besplatnih udžbenika za još dvije generacije tivatskih đaka.

Kusovac međutim, na posljednjoj sjednici lokalnog parlementa u utorak, u polemici sa odbornicima opozicije je naveo da će 18.000 eura za koliko je tada usvojenim rebalanskom budžeta, uvećana stavka "ostali transferi pojedincima – učenici i studenti", biti usmjereno na kupovinu udžbenika za učenike prva tri razreda.

Taj novac inače, prvobnitno je bio planiran za turističke manifestacije – organizaciju drugog međunarodnog Ljetnjeg karnevala u Tivtu, ali ga je Kusovac preusmjerio na podršku lokalne uprave roditeljia najmlađih tivatskih učenika.

Tako će Opština Tivat u septembru, nepunih pola godine pred redovne lokalne izbore u tom gradu, kompletima novih udžebika častiti svu djecu uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

Tivatska lokalna DPS-SD-HGI uprava prethodnih je godina bila meta žestokih kritika opozicije da poput nekih drugih gradova u Crnoj Gori, treba da obezbijedi besplatne udžbenike za učenike svih devet razreda osnovne škole, ali su se njeni čelnici uvijek opravdavali navodnim nedostakom novca i tvrdili da Opština para ima samo za kupovinu knjiga prvacima.

Sada, pred lokalne izbore koji se održavaju u martu 2020. godine, administracija je ipak odlučila da u ovu akciju, osim prvaka, uključi još dvije generacije tivatskih đaka, i olakša finansijski teret njihovim roditeljima.

Bonus video: