Ministarstva nauke i prosvjete uspješno realizovala projekat vrijedan 12 miliona eura

"U 2014. godini je izrađena analitička studija kojom je identifikovana naša naučna dijaspora i formirana baza koja se sada konstantno dopunjuje. Zahvaljujući HERIC projektu našim naučnicama iz dijaspore je bilo omogućeno učešće na konferenciji organizovanoj u saradnji sa Privrednom komorom u novembru 2017. godine", kazala je Damjanović
601 pregleda 4 komentar(a)
Damjanović, Foto: Vlada Crne Gore
Damjanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.06.2019. 16:53h

Nakon sedam godina uspješne realizacije, projekat "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost" (HERIC) koji su partnerski realizovali Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke iz kredita Svjetske banke vrijednosti 12 miliona eura, vidno je unaprijedio visoko obrazovanje u Crnoj Gori, poručili su ministar prosvjete Damir Šehović, ministarka nauke Sanja Damjanović i šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Emanuel Salinas.

Ministarka nauke Sanja Damjanović je kazala da je osim otvaranja naše zajednice prema međunarodnim partnerima, intenzivno smo radili na povezivanju sa naučnom dijasporom.

"U 2014. godini je izrađena analitička studija kojom je identifikovana naša naučna dijaspora i formirana baza koja se sada konstantno dopunjuje. Zahvaljujući HERIC projektu našim naučnicama iz dijaspore je bilo omogućeno učešće na konferenciji organizovanoj u saradnji sa Privrednom komorom u novembru 2017. godine", kazala je Damjanović.

Istakla je da su kroz HERIC projekat urađene i druge značajne studije i analize od kojih posebno ističu prvu ključnu fazu u procesu izrade Strategije pametne specijalizacije "mapiranje ekonomskog, istraživačkog i inovativnog potencijala u Crnoj Gori".

"Ova važna Strategija je juče usvojena na sjednici Vlade i posebno smo ponosni, jer je Crna Gora postala prva zemlja nakon 28 članica Evropske unije, koja je usvojila ovaj važan dokument. Zahvaljujući sredstvima HERIC projekta urađen je i moderan dizajn i glavni projekat naučno-tehnološkog parka, koji je osnovala Vlada Crne Gore u saradnji sa UCG", rekla je Damjanović.

Ona je rekla da je prije početka HERIC projekta ulaganje u nauku i istraživanje jbilo znatno manje u odnosu na danas, te da je HERIC postao dominantan izvor finansiranja naučno istraživačkih projekata.

Šehović je rekao da su na HERIC projekat bile naslonjene brojne reforme u crnogorskom visokom obrazovanju.

Projekat je velikim dijelom bio usmjeren na obezbjeđenje kvaliteta, razvoj kadrova i uspostavljanje okruženja za istraživanja.

Prema njegovim riječima HERIC projekat je na najdirektniji način doprinio ostvarenju misije Ministarstva prosvjete usmjerene na jačanje crnogorske ekonomije kroz razvoj ljudskog kapitala i društva zasnovanog na znanju.

"Sa ponosom možemo reći da dobar dio realizovanih aktivnosti može poslužiti kao primjer zemljama iz regiona, ali i šire. Najbolji primjer za to Zakon o akademskom integritetu koji je usvojen ove godine, a za koji je inicijativa došla upravo iz HERIC projekta i analizu o plagijarzmu. Donošenjem ovog zakona, pokazali smo naše opredjeljenje za očuvanje akademske časti“, rekao je Šehović.

On je pomenuo da je kroz projekat urađena i eksterna institucionalna evaluacija, od strane Evropske asocijacije univerziteta, što Crnu Goru svrstava u mali broj zemalja koje su prošle kroz ovaj proces.

"Nije zanemarljiva ni činjenica da smo upravo kroz HERIC projekat omogućili prilagođavanje četiri fakulteta osobama sa invaliditetom: Građevinski i Pravni u Podgorici, Filozofski u Nikšiću i Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora, ukupne vrijednosti 233.000 eura“, kazao je Šehović.

Bonus video: