Kontrola srca na čekanju: U Kliničkom nema slobodnih termina

Zbog nemogućnosti da u KC zakažu specijalistički pregled i kontrolu, redakciji se posljednjih dana obraćalo više građana i svi uvijek navode isto - da imaju po nekoliko uputa za specijalistu i da izabrani doktori ne mogu da im zakažu pregled. I svi su, bez uspjeha, pokušali da problem riješe obraćajući se i zaštitnicima prava pacijenata - i u matičnim domovima zdravlja i u KC
3811 pregleda 3 komentar(a)
Kontrolu nakon operacije srca gotovo nemoguće zakazati u predviđenom periodu: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Kontrolu nakon operacije srca gotovo nemoguće zakazati u predviđenom periodu: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Penzioner Borislav Radulović (77) iz Bara operisao je srce, ima ugrađena dva bajpasa, planiranu kontrolu za jun i više uputa za Klinički centar, ali će na pregled kod kardiologa morati da sačeka, jer u najvećoj zdravstvenoj ustanovi nema slobodnih termina za ovog specijalistu.

“Ni moj otac, ni moja supruga koja je iz Nikšića, mjesecima ne uspijevaju da zakažu kontrolu, jer u računarima kod izabranih ljekara stoji da nema slobodnih termina”, ispričao je “Vijestima” Borislavov sin Rajko.

Tvrdi i da su iz KC pacijentima iz drugih gradova kazali da do daljeg ne dolaze.

Zbog nemogućnosti da u KC zakažu specijalistički pregled i kontrolu, redakciji se posljednjih dana obraćalo više građana i svi uvijek navode isto - da imaju po nekoliko uputa za specijalistu i da izabrani doktori ne mogu da im zakažu pregled. I svi su, bez uspjeha, pokušali da problem riješe obraćajući se i zaštitnicima prava pacijenata - i u matičnim domovima zdravlja i u KC.

“Zaštitnik prava pacijenata u KC ne radi, a pacijenti trpe”, kazao je Rajko Radulović. Iz KC odgovarajući na pitanja “Vijesti”, dijelom su priznali da su svjesni problema, najavili unapređenje sistema, objasnili kako zakazivanje specijalističkih pregleda funkcioniše, te kazali da za one hitne - taj sistem ne važi.

“Sistem centralnog zakazivanja nikada se nije odnosio na hitne pacijente, koji su u svakom trenutku mogli da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu kroz Urgentni centar ili kroz interventne ambulante Poliklinike KCCG”, poručili su iz KC.

Podsjetili su da je sistem centralnog zakazivanja uveden za cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore i da su, prije toga, pacijenti morali lično da dođu do ambulante u KC i zakažu pregled.

“Što je predstavljalo veliki hendikep za osiguranike koji nisu iz Podgorice”, kazali su iz KC.

Podsjetili su i da bi prvi specijalistički pregledi pacijenata trebalo da se obave unutar mjesec dana, da izabrani doktori imaju uvid u slobodne termine, prema kojim i zakazuju pregled pacijentima koji imaju planiranu kontrolu.

“Početkom svakog mjeseca se određuju i objavljuju termini dodatnih i vanrednih ambulanti, a nakon prethodne saglasnosti menadžmenta KC. Od uvođenja centralnog zakazivanja u KC neprestano su rađene odgovarajuće statističke analize sa ciljem daljeg unapređenja ovog sistema i one su pomogle da se otklanjaju uska grla, da se proširuju postojeći kapaciteti Poliklinike”, navodi se u odgovoru nadležnih iz KC, te dodaje da je “puno toga unaprijeđeno”, da je “nabavljena nova najsavremenija oprema, nove generacije mladih ljekara se školuju, naročito iz oblasti gdje su uočeni nedovoljni ljudski resursi”.

“U narednom periodu sve ovo će dovesti do daljeg unapređenja ovog sistema i smanjivanja listi čekanja na pregled”, obećavaju iz najveće zdravstvene ustanove u državi.

Dodaju i da su liste čekanja na operativne procedure, kao i vremena čekanja na ambulantne preglede u Crnoj Gori, u odnosu na zemlje regiona, “najmanje ili među najmanjima.

“Može se zaključiti da je sistem centralnog zakazivanja postigao svoj osnovni cilj, i otvorio put za dalja unapređenja na ovom polju, a to je nastavak rada na uvođenju e-Health sistema kao EU standarda na ovom polju”, kazali su iz KC.

Pacijentima najave iz te zdravstvene ustanove ne znače mnogo.

“Ja ne pamtim da se ovako nešto dešavalo u KC do uvođenja ovog sistema. Je li interes države da se liječimo kod privatnika”, pita se Rajko Radulović.

I u barskoj Opštoj bolnici slično stanje

Borislav Radulović pola godine ne uspijeva da u KC zakaže kontrolni pregled kod kadriologa, a u Opštoj bolnici u Baru, kako tvrdi njegov sin, uprkos tome što ima zakazan termin, već dva puta u dvije sedmice nije uspio da dođe do doktora.

“Ima upute sa terminima, ali nije uspio da snimi debelo crijevo, jer je doktor, kako su mu rekli, na odjeljenju. Pitao sam ga hoće li da ide i treći put. Neće, kaže, odustao je. Ne može sa 77 godina da satima sjedi u čekaonici i čeka pregled”, kaže Borislavov sin.

Bonus video: