HRAPOVIĆ URUČIO SERTIFIKATE LJEKARIMA

Ministarstvo: Pedijatri u svim domovima zdravlja rade ultrazvučne preglede kukova beba

Kako su kazali iz Ministarstva, Hrapović je rekao da je cilj organizovanja edukativnih kurseva jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite i preventivnih pregleda, kako bi se spriječile posljedice kasno otkrivenih bolesti
213 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, dodjela sertifikata, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo zdravlja, dodjela sertifikata, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 31.01.2019. 16:27h

Pedijatri u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori rade ultrazvučne preglede kukova beba, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar Kenan Hrapović uručio je sertifikate prvoj grupi ljekara, koju čine 11 pedijatara, jedan dječiji ortoped i pet radiologa, koji su uspješno završili edukativni kurs za sprovođenje ultrazvučnog pregleda kukova kod beba.

Kako su kazali iz Ministarstva, Hrapović je rekao da je cilj organizovanja tih edukativnih kurseva jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite i preventivnih pregleda, kako bi se spriječile posljedice kasno otkrivenih bolesti.

„Takođe, cilj nam je bio da se ultrazvučni pregledi kukova kod beba sprovode na primarnom nivou zdravstvene zaštite, bez dužeg zakazivanja, isključivo u gradu u kom beba živi, što do sada nije bio slučaj“, kazao je Hrapović.

On je podsjetio da je u Podgorici do sada ta dijagnostička procedura obavljana u Institutu za bolesti djece Kliničkogcentra Crne Gore (KCCG), i da su bile duge liste čekanja.

Kurs je organizovan na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece KCCG, a predavači na kursevima su doktori Nenad Sorat i Dragoslav Nenezić.

Nenezić je istakao da je ideja edukacije bila da roditelji u toku svojih redovnih kontrola kod pedijatra dobiju što kompletniju i kvalitetniju uslugu za zdravlje svoje novorođenčadi.

„Stepenovano organizovanje ultrazvuka u pedijatriji, konkretno za problem dječijih kukova je u principu stepenovano kao i zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“, rekao je on.

To, kako je pojasnio, znači da na primarnoj zdravstvenoj zaštiti pedijatar obavi pregled i, ukoliko ima bilo kojih sumnji ili nejasnoća, konsultuje radiologa iz svoje zdravstvene ustanove, a potom roditelj, ukoliko su uočeni problemi, dolazi do tercijarne zdravstvene ustanove, sa dva nalaza, pedijatra i radiologa, gdje se primjenjuje liječenje.

„Na taj način roditeljima omogućavamo da imaju pravovremenu zdravstvenu zaštitu, a takođe se i rasterećuje tercijarna zdravstvena zaštita, jer u nju dolaze samo djeca koja zaista imaju problem“, kazao je Nenezić.

Direktor Centra za nauku Filip Vukmirović naveo je da je projekat edukacije osmisilo Ministarstvo zdravlja uz punu podršku KCCG, i da je ovo model koji treba primjenjivati i za druge usluge koje je moguće obavljati u domovima zdravlja.

„Moram da naglasim da, kada je edukacija u pitanju, imamo punu podršku Vlade i Ministarstva, koji su opredijelili značajna sredstva na godišnjem nivou za ovu namjenu, tako da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa ovim i sličnim projektima“, rekao je Vukmirović.

Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica Paša Divanović izrazila je zadovoljstvo što je Ministarstvo organizovalo obuku jer je, kako je kazala, kontinuirana edukacija poželjna i potrebna.

Divanović je istakla da je od 23. januara, u Domu zdravlja Podgorica urađeno 197 ultrazvuka kukova djece.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, obuka je trajala mjesec za pedijatre i šest nedjelja za radiologe, koji su edukovani da sprovode ultrazvučne preglede beba od tri mjeseca do navršene godine života.

„Novi ciklus edukacije počinje narednog mjeseca. Kroz ovaj edukativni program proći će ukupno 90 pedijatara i radiologa“, kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas