Nikšić: Održan griterski trening za članove PK "Kamena gora" i UG "Probudi se"

Partneri nikšićkim ekolozima u projektu su kolege iz Prijepolja i Istočnog Sarajeva, kojima su održali trening, a Karadžić je podsjetio da su, prije osnivanja griterskog servisa u Nikšiću, kroz sličnu obuku prošli i oni, tokom boravka i Italiji
437 pregleda 0 komentar(a)
Sa treninga, Foto: Svetlana Mandić
Sa treninga, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.06.2019. 13:32h

U Nikšiću je održan dvodnevni griterski trening za pet članova Planinarskog kluba „Kamena gora“ iz Prijepolja, i isto toliko njih iz Udruženja građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva. Obuku su držali članovi Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) i Agencije za lokalnu demokratiju, organizacija koje su u Nikšiću osnovale prvi griterski servis u Crnoj Gori.

„Trening je održan u okviru projekta 'Učinimo Zapadni Balkan boljim' koji ima za cilj da doprinese povećanju turističke upotrebe marginalnih i ruralnih područja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori kroz akcije usmjerene na promovisanju demokratskog učešća, dijaloga, građanskog suživota i ruralnog razvoja”, kazao je predsjednik DMEN-a, Miodrag Karadžić.

Partneri nikšićkim ekolozima u projektu su kolege iz Prijepolja i Istočnog Sarajeva, kojima su održali trening, a Karadžić je podsjetio da su, prije osnivanja griterskog servisa u Nikšiću, kroz sličnu obuku prošli i oni, tokom boravka i Italiji.

“Griteri su neformalni turistički vodiči, volonteri, koji će rado neki kulturni ili prirodni detalj ili oblast iz svoje zajednice pokazati strancu. Naš cilj je da uspostavimo gritersku mrežu i promovišemo te neke, da ih nazovemo ‘skrivene’ predjele ili oblasti koje do sada nijesu bile dovoljno turistički valorizovane”, kazao je Karadžić.

Nakon teorijskog uslijedio je praktični dio obuke i domaćini su goste poveli u obilazak nikšićkog nedovoljno valorizovanog “dragulja”, Slanog jezera, ali ih upoznali i šta bi sve još mogli da posjete, poput Lukavice i Kapetanovog jezera, Župe i lokaliteta Voltica, Jerinin grad, Gradina…

Tokom trajanja projekta biće organizovane dvije studijske posjete, jednu u Prijepolju i drugu u Istočnom Sarajevu, biće urađena i zajednička brošura.

Projekat, koji je finansijski podržao Fond za Zapadni Balkan – WBF, počeo je u maju i traje do kraja godine. Njegova vrijednost je 14 hiljada eura, a WBF je obezbijedio 75 odsto sredstava.

Bonus video: