Na Ekonomskom fakultetu mjesta za 390 brucoša

Ekonomski fakultet mogu upisati učenici koji su završili gimnaziju, licenciranu srednju vjersku školu i sve srednje stručne škole
426 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2019. 15:58h

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), brucoše čeka savremena nastava, a znanja će im prenositi tim uglednih profesora i mladih saradnika, poručila je prodekanica te visokoobrazovne ustanove, Zdenka Dragašević.

Na Ekonomskom fakultetu ove godine ima mjesta za 390 brucoša, od čega na Ekonomiji 240, na Menadžmentu u Podgorici 100, a u Bijelom Polju 50.

Iz UCG su saopštili da Ekonomski fakultet mogu upisati učenici koji su završili gimnaziju, licenciranu srednju vjersku školu i sve srednje stručne škole.

Dragašević je objasnila da je za upis na prvu godinu studija najvažniji opšti uspjeh na završetku svakog razreda srednje škole, na eksternom maturskom odnosno stručnom ispitu, uspjeh iz dva predmeta trećeg i četvrtog razreda, na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja na Ekonomskom fakultetu i diploma “Luča”, odnosno njoj ekvivalentna diploma.

„Polaganje eksterne mature nije obavezno, ali je poželjno zbog bodova koje kandidat može da dobije. Polaže se poslije podnošenja dokumenata, a prije objavljivanja konače rang liste. Eksterna matura se polaže u prostorijama Fakulteta, kandidat bliže informacije dobija prilikom predaje dokumenata“, kazala je Dragašević.

Prema njenim riječima, budući studenti nastavu će pohađati u savremeno opremljenim učionicama, a znanja će im prenositi tim uglednih profesora i mladih saradnika.

U nastavi se, kako je navela Dragašević, koriste savremene metode – interaktivna predavanja, analize studija slučaja, gostovanja profesora i naučnih radnika iz inostranstva, gostujuća predavanja istaknutih privrednika iz zemlje i regiona, praktična nastava kroz studentske posjete finansijskim institucijama, privrednim društvima, okrugli stolovi, tribine.

Ona je istakla da je Ekonomski fakultet prepoznat po svjetski poznatim gostujućim profesorima i predavanjima na kojima prenose iskustva i informišu studente i profesore o uslovima, načinu studiranja, mogućnostima za dalje usavršavanje u njihovim zemljama.

„Nastavu inoviraju i iskustva koja donose profesori, saradnici i studenti koji su boravili na inostranim – partnerskim univerzitetima, inoviraju se nastavni planovi, sadržaji nastavnih disciplina, literatura, metode nastave, u skladu sa savremenim trendovima u svijetu“, zaključila je Dragašević.

Bonus video: