Posadama kasni plata jer moraju da plate popravku broda

„Dvadesetprvi maj“ je od početka marta na neplaniranom popravku u brodogradilištu Hatsan u Jalovi u Turskoj
250 pregleda 3 komentar(a)
brod Kotor, Foto: Privatna arhiva
brod Kotor, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.03.2018. 18:13h

Posadama brodova „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba iz Kotora februarska plata kasni jer je firma morala novac da preusmjeri u plaćanje troškova sanacije havarije broda „Dvadesetprvi maj“. Taj brod oštećen je nakon što je u njega dok je bio vezan u bugarskoj luci Burgas, 15. februara prlikom manevrisanja, udario bugarski feribot „Družba“.

„Dvadesetprvi maj“ je od početka marta na neplaniranom popravku u brodogradilištu Hatsan u Jalovi u Turskoj gdje bi danas trebalo da bude spušten u more sa plutajućeg doka, nakon čega bi ovaj brod trebalo da se vrati u čarter londonske firme Seapioneer i isplovi na ukrcaj tereta za ukrajinsku luku Mikolaiv.

„Februarske plate su isplaćene danas, a razlog za manje kašnjenje u njihovoj isplati, bio je taj što kompanija mora zadržati određena sredstva na računu, jer brodogradilište ne dozvoljava isplovljenje broda, ukoliko se ne izvrši isplata po osnovu saniranja oštećenja. Ispostavljenju fakturu mora da izmiri kompanija Crnogorska plovidba, a onda se refundacija sprovodi od strane osiguravajućeg društva, što je normalna procedura u ovakvim slučajevima. Problema nema u isplati zarada i ovo je prvi put da se dešava kraće kašnjenje, koje je nastupilo zbog predmetne sanacije“. kazala je „Vijestima“ v.d. izvršna direktorica Crnogorske plovidbe Marija Vukmirović.

Ona međutim nije mogla sda preciziora koliko će koštati popravka oštećenja „Dvadesetprvog maja“ zadobijenog u sudaru sa bugarskim feribotom jer su radovi na brodu u u Turskoj još u toku.

„U ovom momentu ne možemo dati iznos pratećih troškova. Nakon ispostavljanja fakture od strane turskog brodogradilišta, u kome se obavlja sanacija oštećenja, znaće se visina vrijednosti sanacije, nakon ćega će se pristupiti naplati svih nastalih troškova od strane osiguravajućeg društva”, saopštila je Vukmirović.

Ona je potvrdila i da je “Davdesetprvi maj” u međuvremenu imao još jedan “manji incident prilikom uvođenja broda od strane pilota i remorkera u brodogradilište“.

„Pri tome brod nije pretrpio dodatnih oštećenja. Sitna oštećenja su evidentirana na predmetnom doku“, tvrdi direktorka Crnogorske plovidbe.

„Vijestima“ je međutim, od izvora u Turskoj proslijeđena fotografija koja pokazuje da je brod ipak zadobio oštećenja u obliku manje rupe na dijelu balaustre (palubne ograde od punog čeličnog lima). Prema nezvaničnim navodima, ta i šteta na doku u koji je brod udario jer mašina „Dvadesetprvog maja“ zbog kvara pneumatskog ventuila nije uspjela da zaveze krmom kada je to naređeno tokom manevra uplovljenja, procijenjena je na 90 hiljada dolara što je, smatraju upućeni, enormna suma, a diskutabuilno je i da li će je pokriti osiguratelj broda.

Crnogorska plovidba, inače, iz redovnog psolovanja ne uspijeva da zaradi dovoljno novca da mimo pokrivanja svojih operativnih troškova, izmiruje i rate kredita uzetog kod kineske Exim banke za gradnju brodova „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“. Stoga te rate koja iznose po oko 5,9 miliona dolatra godišnje, plaća Vlada iz državnog budžeta.

Bonus video: