Bošković: Vježba ADRION LIVEX 19 potvrda bliske saradnje NATO saveznica

788 pregleda 1 komentar(a)
Bošković danas u Baru, Foto: Bojana Cupic
Bošković danas u Baru, Foto: Bojana Cupic

Vježba ADRION LIVEX 19, koja se ove godine održava u Crnoj Gori, još jedna je potvrda da NATO saveznice sarađuju blisko, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, komandantom Mornarice Vojske Crne Gore, kapetanom bojnog broda, Veskom Tomanovićem i ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselkom Grubišićem, posjetio u barskoj luci hrvatski obalski patrolni brod OB-31“Omiš”, koji učestvuje u međunarodnoj pomorskoj vježbi ADRION LIVEX 19.

Bošković je kazao da i ova međunarodna pomorska vježba, koja će trajati do 27. juna, pokazuje ispravnost odluke Crne Gore da uđe u NATO.

“Ono što je Crna Gora napravila 2017. godine, svakako je jedan od najispravjijih poteza, kojim je obezbijeđena potpuna sigurnost građana i imovine”, istakao je Bošković.

"Tokom demonstrativne vožnje, koja je obavljena u barskom akvatorijumu, zapovjednik broda, poručnik bojnog broda Ante Silić, predstavio je gostima mogućnosti “Omiša”, koji je sagrađen u splitskom brodogradilištu prije pola godine", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Obavljena je i prezentacija spuštanja i ukrcavanja čamca, sa posadom bording tima.

“Bila je ovo veoma korisna posjeta. Upoznali smo se sa zajedničkim bezbjednosnim prioritetima kada je Jadransko more u pitanju, i na koji način možemo zajednikim snagama da preduprijedimo bilo kakvo ugrožavanje bezbijednosti akvatorijuma Jadranskog mora”, ocijenio je Bošković.

On je kazao da za ovaj tip broda postoji interesovanje i sa naše strane, da u nekim narednim godinama, postane možda dio naših oružanih snaga.

“Ali, posjeta je iskorišćena i da vidimo koje su sposobnosti i ostalih brodova mornarica zemalja koje učestvuju u vježbi, Grčke, Italije, Albanije i Slovenije”, naglasio je ministar Bošković, kojeg su u luci pri dolasku pozdravili komandanti svih brodova koji učestvuju u vježbi.

U vježbi učestvuje šest zemalja članica Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

Bonus video: