Prate muve masline radi sprečavanja gubitaka ploda

378 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Društvo maslinara Bar je danas u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove potpisalo ugovor za realizaciju projekta: "Praćenje muve masline"(Bactrocera oleae) u cilju određivanja momenta njenog suzbijanja i sprečavanja gubitaka u proizvodnji maslina“. Projekat je od vitalne važnosti za očuvanje ovogodišnje proizvodnje maslina i maslinovog ulja jer je muva masline jedna od najvećih štetočina za masline.

"Pripremili smo projekat i prijavili se na javni poziv Uprave. Nakon detaljne analize i evaliacije, Uprava je donijela odluke o njegovom prihvatanju i odobrenju sredstava za njegovu realizaciju. Projektom smo predvidjeli kontinuirano praćenje razvoja muve masline na pet lokacija pirom barske opštine. Upravni odbor Društva donijeće hitnu odluku o definisanju lokacija. Na definisanim lokacijama biće postavljene “Mc Phail” klopke i žute ljepljive ploče za muve masline, a periodično će biti uzimani plodovi masline kako bi se u laboratoriji odredio stepen njihove infestacije", rekao je “Vijestima” Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara.

Društvo će o rezultatima praćenja kontinuirano obavještavati Upravu i maslinare, a u saradnji sa predstavnicima Savjetodavne službe, maslinari će dobiti uputstva koja će sredstva za suzbijanje koristiti u slučaju većeg napada muve maslina.

Bonus video: