Nikšićki vatrogasci dobili digitalni sistem veze

U sklopu projekta za opremu pripadnika nikšićke Službe zaštite i spašavanja opredjeljeno je oko 50 hiljada eura, pa će, pored digitalnog sistema veza, dobiti i zaštitne čizme, agregate za struju, pumpe, ronilačku opremu
708 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasci sa opremom, Foto: Svetlana Mandić
Vatrogasci sa opremom, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićka Služba zaštite i spašavanja dobila je moderan digitatlni sistem veze, TETRA, čija je vrijednost oko 19,5 hiljada eura.

„Ovo je veliki pomak za našu Službu, što se tiče opreme. Do sada smo koristili analogni sistem veze, a sada smo dobili mnogo savremeniji digitalni sistem koji može da se umreži ne samo u okviru naše Službe i grada, nego i na nivou drugih službi i republike. Do kraja godine treba da čitava Crna Gora bude pokrivena sa digitalnim vezama”, kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević.

Sistem veze je nabavljen u okviru projekta „Podrška i trening u slučaju poplava i klizišta“ (FLAT) koji se finansira iz programa Evropske unije, INTERREG. Riječ je o prekograničnom programu saradnje Italije, Albanije i Crne Gore, a partneri sa crnogorske strane su opštine Danilovgrad i Nikšić i Gorska služba spašavanja.

“Ukupna vrijednost projekta je oko 900 hiljada eura, a za Nikšić je opredijeljeno oko 98 hiljada eura. Jedna od najznačajniih aktivnosti projekta, kada je naša strana u pitanju, jeste nabavka opreme za Službu zaštite i spašavanja koja će se koristiti u slučaju poplava”, kazala je Biljana Pinjatić, član tima za realizaciju projekta.

U sklopu projekta za opremu pripadnika nikšićke Službe zaštite i spašavanja opredjeljeno je oko 50 hiljada eura, pa će, pored digitalnog sistema veza, dobiti i zaštitne čizme, agregate za struju, pumpe, ronilačku opremu.

Prema riječima Pinjatić u okviru projekta urađena su dva dokumenta, analiza rizika od poplava i klizišta za Crnu Goru i preporuke za zaštitu oblasti sklonih poplavama i klizištima, a u planu je i izrada vodiča za reagovanje u slučaju poplava i klizišta, kao i obuka za šest spasilaca iz Crne Gore, koja će biti organizovana u septembru, u Italiji.

Gardašević je kazao da su prije dvadesetak dana u okviru projekta, koji je finansiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direktorat za vanredne situcije, i NVO “Fors Montenegro”, dobili opremu u vrijednosti deset hiljada eura. U pitanju je spasilačka oprema za spasavanje iz visina i dubina.

Bonus video: