URA Tivat: Čistoća vode na obali ugrožena, Morsko dobro da pojasni kako kvalitet vode zadovoljava

Pozivaju sve savjesne građane Tivta da prijave nadležnim službama sve uočene zagađivače mora tj. “sve one koji prepumpavanjem svojih septičkih jama zagađuju morsku vodu i dovode u opasnost kako turiste kupače tako i posjećenost tivatske rivijere od strane turista”
2242 pregleda 0 komentar(a)
Voda u lučici Kalimanj, Foto: GP URA
Voda u lučici Kalimanj, Foto: GP URA

Veliki broj lokalnog stanovništva u Tivtu i turisti žale se na zagađenost morske vode i na miris fekalija naročito na potezu od Župe i Kalimanja pa od Ponte Seljanovo do kraja plaže u Donjoj Lastvi, ovog ljeta, saopštili su iz odbora Građanskog pokreta URA u Tivtu.

Oni kažu da je izvještaj Morskog dobra o čistoći vode koji pokazuje ispravnost doveden u opravdanu sumnju zato što je zagađenje lako uočiti.

“Pozivamo Morsko dobro da javno saopšte detalje o ispravnosti vode na tivatskom dijelu obale. Glavni zagađivači su individualci koji ispuštaju fekalne vode iz svojih septičkih jama direktno u potoke koji istu vodu nose do mora. Isto tako veliki zagađivač je posljednjih dana bilo i produbljivanje dna i ispumpavanje muljnog taloga to jest sedimenta fekalija decenijama talozenog u Lučici Kalimanj”, navode oni.

Pozivaju sve savjesne građane Tivta da prijave nadležnim službama sve uočene zagađivače mora tj. “sve one koji prepumpavanjem svojih septičkih jama zagađuju morsku vodu i dovode u opasnost kako turiste kupače tako i posjećenost tivatske rivijere od strane turista”.

“Opština Tivat i aktuelna gradska uprava je indirektno kriva jer se već duži niz godina ne završava problem kanalizacione mreže i što se odabirom neadekvtnog načina produbljenja dna u Lučici Kalimanj stvorio problem zagađenja gradske plaže i okolnih plaza”, smatraju oni.

Dodaju i da nerijetko kruzeri koji prolaze kroz tivatski zaliv ispuštaju za sobom fekalne vode koje kasnije morske struje nose pravo prema gradu Tivtu i da o tome niko ne brine.

“Pozivamo nadležne službe na agilniji odnos prema ovom problem, a prije svega Morsko dobro koje još jednom pozivamo da javno saopšte detalje o ispitivanju kvaliteta morske vode kod Tivta”, navode iz odbora URE u Tivtu u zaključku saopštenja.

Bonus video: