Strah od poplava: Ulcinjani gledaju u nebo i Bojanu

"Radimo na proširivanju kritičnih kanala i punimo vreće pijeskom u slučaju potrebe da se i na taj način branimo od izlivanja Bojane. Napravili smo i spiskove poljoprivrednika koji imaju kamione i bagere i uplatili gorivo, tako da i njih možemo po potrebi da angažujemo, a obezbijedili smo i pumpe", kaže gradonačelnik Nazif Cungu
106 pregleda 2 komentar(a)
Nabujala Bojana, Foto: Samir Adrović
Nabujala Bojana, Foto: Samir Adrović

Ulcinj je u stanju pripravnosti, nakon što su nadležni upozorili da za vikend može doći do poplava zbog obilne kiše i priliva velike količine vode iz Skadarskog jezera i Drima u Bojanu.

Gradonačelnik Nazif Cungu kazao je da je operativni tim stalno na terenu.

“Radimo na proširivanju kritičnih kanala i punimo vreće pijeskom u slučaju potrebe da se i na taj način branimo od izlivanja Bojane. Napravili smo i spiskove poljoprivrednika koji imaju kamione i bagere i uplatili gorivo, tako da i njih možemo po potrebi da angažujemo, a obezbijedili smo i pumpe”.

U Ulcinju je juče stanje bilo pod kontrolom uoči za vikend najavljenih obilnih padavina i jakog južnog vjetra, a pod vodom su bili djelovi naselja Štoj.

Iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da opasnost od poplava prijeti priobalju Skadarskog jezera i obalama Bojane.

Zbog toga je u Ulcinju u četvrtak zasjedao tim za zaštitu i spasavanje.

Mještani sela koja gravitiraju rijeci i vlasnici kućica na Bojani pozvani su da uklone pokretnu imovinu, a stoku sklone na bezbjedna mjesta.

Na Bojani je juče ujutro bilo tiho - rijeka kojoj je ljetos falilo vode zbog čega je ušće u nekoliko navrata bilo zatvoreno, sada je nabujala.

Vlasnici restorana i kućica strahuju od najavljenog juga koji je već počeo, ali se olujni vjetar očekuje tek danas.

To će usporiti oticanje Bojane u more i povećati nivo rijeke, što može prouzrokovati plavljenje obala i objekata.

Jedan od vlasnika restorana Marko Mašanović kazao je da do kritične tačke fali oko 25 centimetara.

“Ukoliko potraje jugo, rijeka će sigurno dostići taj nivo”, kaže Mašanović čiji je restoran bio poplavljen i prije deset dana.

On je već podigao kuhinjske aparate, stolove i stolice i drugi namještaj.

“Moram tako da bi bilo manje štete ako voda prodre”.

Vlasnik drugog restorana Miško Leković kaže da je za sada sve pod kontrolom.

“Vidjećemo šta nosi noć i sjutra, najavili su jak jugo i to može biti problem. Takođe, problem mogu biti i eventualni ispadi sa elektromreže. Ali, eto, upozorili su nas”.

Od poplava strepi i Fadilj Doda čija se kuća nalazi na magistrali prema Baru, u blizini Komunalnog preduzeća. Njemu je prilikom nedavnih poplava voda prodrla u podrum i na terase.

Poput Mašanovića, i Doda je sve pokućstvo sa prizemlja podigao na blokove.

“Prije neki dan, bacio sam cijeli traktor stvari koje su bile neupotrebljive poslije nedavne poplave”.

Građani mogu kontaktirati dežurne službe na brojevima Policija - 122, Služba zaštite i spašavanja - Vatrogasno - 123, Hitna pomoć - 124 i Operativni call centar za vanredne situacije - 112.

Probleme sa električnom energijom građani mogu prijaviti na broj 030 412 112.

Novljane brine Opačica

Na području opštine Herceg Novi od ponoći do juče u 14 sati pala su 82 litara kiše po metru kvadratnom.

Vjetar je na trenutke dostizao brzinu od 70 kilometara na sat. Velika količina vode primjetna je na više lokacija u gradu, ali još ne ugrožava objekte.

Jedinu zabrinutost izaziva Opačica, koja prema riječima v.d. direktorice Komunalno stambenog preduzeća Jasmine Konjević nadošla i već je na granici izlivanja.

Potok je pročišćen, a ekipe KSP su u pripravnosti. Jutros su intervenisali i u Tijesnom klancu gdje su bujični tokovi prelazili preko puta. Opačica je izvorska pećina sa razgranatom mrežom pećinskih kanala.

Veliki talasi, koji su na otvorenom moru preko 2,5 metara, prebacuju lukobran Gradske luke, ali opasnosti po plovila nema.

Rijeka Sutorina koja se godinama izlivala iz korita prilikom većih padavina, za sada ne prijeti kućama ni imanjima.

Skadarsko jezero juče nije raslo

Nivo Skadarskog jezera tokom jučerašnjeg dana nije rastao na Vranjini, tvrde mještani.

“Jezero je na istom nivou kao i prije dva dana, ali s obzirom na padavine očekujemo da će rasti. U kojoj mjeri - ne možemo da predvidimo“, kazao je mještanin Dragan Petrović. Vlasnici kuća smještenih u blizini jezera preduzimaju mjere predostrožnosti.

Petrović kaže da mnogi iznose stvari iz domova i da ih smještaju na nivoima gdje ih voda neće ugroziti.

„Od Gradske opštine Golubovci smo dobili i palete, na koje se uređaji mogu podići i tako zaštiti od mogućeg prodiranja vode”.

Budvanski Stari grad poplavljen zbog kiše i plime

Iz budvanskog “Vodovoda” saopštili su da je Stari grad poplavljen zbog obilnih padavina i plimskog talasa, a ne kvara na pumpama.

Pozvali su građane da ne bacaju otpad u kanalizaciju, zbog čega dolazi do začepljenja cijevi i izlivanja fekalija.

“Problemi sa adekvatnim oticanjem, nastaju najčešće za vrijeme kišnog perioda. Uzrok toj situaciji su nabujale atmosferske vode koje se slivaju u naš sistem. Tom prilikom kanalizacione pumpe rade bez prestanka, što stvara velike probleme u funkcionisanju sistema odvoda, što naravno pričinjava i dodatne troškove...”.

Ističu da u Starom gradu i na teritoriji čitave opštine, osim atmosferskih voda, problem funkcionisanja fekalnog kanalizacionog sistema pravi i čvrsti otpad (vlažne maramice, tkanine, najlon, plastika, drvna građa, pijesak).

Bonus video: