Bogdanović-Kumbaro Furdži: Podsticaćemo saradnju između institucija

Bogdanović je istakao zadovoljstvo što će Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine
86 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Mirela Kumbaro Furdži, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, Mirela Kumbaro Furdži, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 17.03.2018. 10:07h

Crna Gora i Republika Albanija ostvarile su značajnu razmjenu u oblasti kulture, zaključeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa ministarkom kulture Republike Albanije Mirelom Kumbaro Furdži, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Na sastanku ministara, održanom tokom boravka u Lajpcigu, gdje su prisustvovali obilježavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI mreže, razgovarano je o narednim projektima koje će Crna Gora i Republika Albanija zajedno realizovati.

Bogdanović je istakao zadovoljstvo što će Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine.

Kumbaro Furdži je podsjetila i na nekoliko uspješno završenih IPA projekata i izrazila uvjerenje da će i projekti koji započinju ove godine biti takođe uspješno lmplementirani.

Ministri su razgovarali o saradnji u oblasti kulturne baštine, posebno arheoloških istraživanja i konzervacije kulturnih dobara od značaja za obije države.

Bilo je riječi i o daljoj razmjeni programa u oblasti savremenog stvaralaštva i podsticanju koprodukcija među našim institucijama.

Kako su ocijenili ministri važno je da intenzivnu komunikaciju i saradnju, osim ministara, ostvaruju i direktori institucija, pa je u tom smislu dogovoren zajednički sastanak ministara i direktora institicija kulture dvije zemlje, koji će biti održan na Cetinju.

"Ovakav susret biće prilika da definišemo i dogovorimo plan konkretnih zajedničkih aktivnosti za naredni period" istakao je Bogdanović.

Prije zvaničnog sastanka sa Kumbaro Furdži Bogdanović je prisustvovao otvaranju štanda Republike Albanije na Sajmu knjiga u Lajpcigu.

Bonus video: