U Baru održana tribina o crnogorskoj dijaspori u Južnoj Americi

1271 pregleda 0 komentar(a)
Otašević i Jovović, Foto: Radomir Petrić
Otašević i Jovović, Foto: Radomir Petrić

U organizaciji barskog ogranka Matice crnogorske, u Dvorcu kralja Nikole održana je tribina “Crnogorski iseljenici u Latinskoj Americi - identitet i njihov odnos sa zemljom porijekla”, na kojoj je istraživač dijaspore mr Dragana Otašević predstavila dio svojih višegodišnjih istraživanja u nekoliko zemalja Južne Amerike.

Mr Otašević je rekla da njeno interesovanje za rad sa dijasporom ima porodične korijene-dva prađeda su joj živjeli u Argentini, i kada je to saznala, počela je prvo da istražuje ovaj dio porodicne istorije i došla do prvih kontakata u Južnoj Americi.

Već 2014. provela je mjesec dana u najvećim crnogorskim kolonijama u Argentini, a potom je dobila stipendiju za izučavanje ove teme u Argentini, gdje provodi tri godine na edukaciji, i u istraživačkoj misiji.

"Institut Centar za južnoameričke migratorne studijr u Buenos Airesu ima digitalizovane baze podataka o svim doseljenicima od 1862-1972, i to mi je bila polazna tačka za stvaranje baze podataka o našoj emigraciji. Ti prikupljeni podaci o crnogorskim iseljenicima uskoro će biti publikovani, a obuhvatiće i saznanja o odnosu njihovog identiteta, jer tamo već stasavca peta generacija Crnogoraca", kazala je mr Otašević.

Dragana Otašević je osnovne i specijalističke studije završila na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru, a magistarske studije međunarodne politike i ekonomije završila je na Univerzitetu San Andres u Buenos Ajresu. Apsolvent je magistarskih studija”Politika i menadžment međunarodnih migracija” na Institutu za politike migracija i azila Nacionalnog Univerziteta Tres Febrero u Buenos Ajresu.

"U sklopu istraživanja o odnosima crnogorske emigracije u Argentini, Urugvaju i Peruu i Crne Gore, kao i o identitetu potomaka Crnogoraca, više od dvije godine je provela u crnogorskim zajednicama u Argentini. Tokom studija, za potrebe Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, radila je kao istraživač u Centru za latinoameričke migratorne studije u Buenos Ajresu, na projektu prikupljanja podataka o ulasku Crnogoraca u Republiku Argentinu 1882-1960. .Dobitnica je Nacionalne stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete Crne Gore, kao i nagrade za najbolji magistarski rad na Univerzitetu San Andres 2018. godine. Njene aktivnosti unutar crnogorskih zajednica u Argentini, nagrađene su zahvalnicom Crnogorske zajednice Buenos Ajresa 2017", predstavio je medijator tribine mr Ivan Jovović, predsjednik Ogranka Matice crnogorske Bar.

Otašević je navela da je komunikaciju sa našim iseljenicima imala prije svega preko društvenih mreža, a onda je počela da obilazi provincije i Argentine u kojima su najbrojnije naše kolonije.

"Zaista je zanimljiva emocija koju oni gaje prema Crnoj Gori, oni su očuvali svoj crnogorski identitet imaju veliku želju da intenziviraju kontakte sa zemljom svog porijekla. Crnogorska tradicija i običaji najviše su i očuvani u provinciji Ćako, uključujući i našu kuhinju, pa se u crnogorskim argentinskim porodicama spremaju kastradina, kaćamak... Nisam samo obilazila naša iseljenička udruženja, već sam i učestvovala u svim njihovim aktivnostima, boravila sam čak i kod Crnogoraca na Ogmjenoj zemlji. Izuzetno je važno naglasiti da su prije 1918. sva ova udruženja u Argentini bila crnogorska, a poslije 1918. počinje njihova jugoslovenizacija. U Buenos Airesu između 1920. i 1930. bila je jako aktivna Crnogorska seljačka stranka , kao ogranak istoimene partije u SAD", navela je pored ostalog Otašević.

Ukazujući da je ovo bil aprilika da se dobiju adekvatne informacije o bitnim odrednicama identiteta našeg iseljeništva u Argentini, Peruu i Urugvaju, Jovović je naglasio da je Otašević istraživanje bilo omogućeno na osnovu međunarodnog memoranduma o saradnji koji su zaključili Uprava za dijasporu našeg Ministarstva vanjskih poslova i Centra za istraživanje latinoameričkih migracija (CEMLA).

"Otašević je tako dobila pristup bazama podataka CEMLA. koje suu ovoj oblasti najveće u Južnoj Americi Svakako da stečeno iskustvo Dragane Otašević u radu sa našim iseljeništvom može produkovati korisnim preporukama crnogorskim državnim organima i ustanovama u pogledu daljeg pristupa-odnosa matice prema svojoj dijaspori, jer na ovom, za nas udaljenom prostoru, stasava peta generacija naših iseljenika koj aposjeduje snažnu svijest o svom identitetu i zemlji porijekla. Sigurno je da dfo sada nij ebilo većeg interesovanja z anjegovanje i unapređenje ukupne saradnje Crne Goresa iseljeništvom iz Latinske Amerike, a za takav razvoj događaja neupitno je zaslužna Matica crnogorska koja je bila inicijator ovog procesa", rekao je Jovović.

Bonus video: