Deceniju od Mugošinog obećanja: Podgorica dobila zatvoreni bazen

Ako cjenovnik bude u petak usvojen, građani mogu da očekuju da počnu da koriste bazen osam dana od objavljivanja Odluke sa Skupštine u Službenom listu
232 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2018. 19:03h

Deset godina od obećanja bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše da će Podgorica imati ih pet, datog povodom osvajanja zlatne medalje vaterpolista na prvenstvu Evrope u Malagi 2008. godine, Glavni grad je noćas napokon dobio prvi zatvoreni bazen u sklopu Sportskog centra „Morača.”

Rekonstruisani natkriveni bazen u sklopu SC „Morača” nakon nekoliko probijenih rokova, svečano su otvorili ministar sporta Nikola Janović i gradonačelnik Slavoljub Stijepović, ali ga građani još neće moći koristiti, jer u petak treba da bude usvojen predlog cjenovnika preduzeća „Sportski objekti” na Skupštini Glavnog grada.

Ako cjenovnik bude u petak usvojen, građani mogu da očekuju da počnu da koriste bazen osam dana od objavljivanja Odluke sa Skupštine u Službenom listu.

„Ove godine je jubilej, dakle deset godina od osvajanja prve medalje, koju je osvojila crnogorska vaterpolo reprezentacija 2008. u Malagi. Na taj način ne samo da smo ispisali zlatne stranice crnogosrkog sporta, već i svjetskog. Kao što znate, nikada u istoriji svjetskog sporta, nije se desilo da reprezentacija, koja debituje na Evropskom prvenstvu, to prvenstvo i osvoji”, kazao je Janović.

Radovi na bazenu, za koje je prvobitno bilo planirano da bude izdvojeno 1.957.812 eura, koštali su 2.156.626, odnosno 160 hiljada više od predviđenog, počeli su 12. decembra 2016. godine.

Tada je najavljeno da je rok završetka 300 dana, odnosno da bi bazen trebao da počne sa radom u oktobru, da bi nakon toga rok bio pomjerern do 19. decembra, ali i taj je probijen.

Krajem prošle godine iz Glavnog grada je najavljeno da su radovi završeni, ali da je u toku tehnički pregled.

Tehničkim pregledom, koji se odužio, ustanovljeni su nedostaci, zbog kojih je opet prolongiran rok otvaranja.

Iz Glavnog grada su naveli da otkriveni nedostaci „nijesu vezani za sami projekat natkrivanja bazena”.

“Radi se o zamjeni podloge ugradnjom antibakterijske podloge. Kao i nove PVC podloge i ti radovi su pri kraju. Naznačene radove je bilo potrebno izvesti iz razloga obezbeđenja kvaliteta i ispravnosti bazenske vode”, naveli su iz preduzeća „Spotski objekti”.

Janović je kazao da „ovaj projekat potvrđuje pregalaštvo Glavnog grada, u koji su uspjeli da ugrade sve najsavremenije standarde”.

“Podgorica neće biti više samo grad fudbala, košarke i rukometa, nego će postati i grad vaterpola i da će u gradu statasavati neki novi vaterpolo šampioni”, kazao je Janović.

On je rekao sadašnje zdanje oduzima dah, pogotovo kada svima onima koji znaju, kako je „izgledalo ovo mjesto, prije nego što se krenulo u izgradnju bazena i natkrivanje”.

„Veliko zadovoljstvo je što Podgorica dobija moderan sportski objekat, kakav odavno zaslužuje. Uspješno smo realizovali još jedan veoma važan infrastrukturni projekat, ne samo za Podgoricu i njene građane, nego čitavu Crnu Goru. Da imamo ovakav objekat je stvar opšte kulture”, kazao je Stijepović.

On je istakao da su se stvorili uslovi za razvoj jednog od naših najtrofejnijih sportova, odnosno vaterpola.

„Siguran sam da će na ovom bazenu stasavati nove generacije crnogorskih vaterpolista, koji će pronositi slavu Crne Gore širom svijeta”, kazao je Stijepović.

Galerija

Bonus video: