Pravosnažno: Kadija nezakonito smijenjena

"Sud je zauzeo stav da Kadija nije postupala suprotno zakonu, niti je izazvala bilo kakvu štetu RTCG-a, pa samim tim nije bilo uslova za njeno razrješenje"
10221 pregleda 20 komentar(a)
Andrijana Kadija, Foto: Boris Pejović
Andrijana Kadija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.07.2019. 11:09h

Presuda da je bivša generalna direktorka RTCG, Andrijana Kadija nezakonito smijenjena od danas je i pravosnažna, saznaju "Vijesti".

"Presudom Višeg suda u Podgorici odbijena je žalba RTCG-a, pa je prvostepena presuda kojom se poništava kao nezakonita odluka o razrješenju Andrijane Kadije, postala pravosnažna. Sud je zauzeo stav da Kadija nije postupala suprotno zakonu, niti je izazvala bilo kakvu štetu RTCG-a, pa samim tim nije bilo uslova za njeno razrješenje. Podsjetićemo da sud u prvostepenoj presudi, koja je sada pravosnažna, konstatuje da je Kadija savjesno i odgovorno obavljala dužnost generalne direktorice, te da je za vrijeme trajanja njenog mandata RTCG poslovao pozitivno. Sud je takođe utvrdio da je ugovor koji je Kadija zaključila sa NVO CGO donio RTCG-u samo dobrobit, te da je imao veliku korist za širu javnost, za RTCG i novinare koji su učestvovali u njemu", saopštio je advokatski tim koji čine Goran Rodić i Siniša Gazivoda.

Krajem aprila Osnovni sud u Podgorici je donio odluku da je Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) nezakonito smijenio Kadiju.

Kadija je smijenjena u junu prošle godine tajnim glasanjem na sjednici Savjeta RTCG.

Savjet Javnog servisa je kao jedan od osnovnih razloga za razrješenje Kadije naveo sporni ugovor koji je ta kuća potpisala sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje jer je, kako su jednoglasno zaključili, ovaj projekat mogao da ugrozi nezavisnost te medijske kuće.

Smjenu je inicirao član Savjeta Mimo Drašković, koji je kao formalan razlog za to naveo ugovor o poslovnoj saradnji RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) u vezi sa projektom ”Činjenice su važne”, za koji smatra da je nanio štetu Javnom servisu.

Bonus video: