Koflani dužni jedni drugima 700 hiljada eura

Izgradnja apartmana je završena 2010. godine kada su izdate sve potrebne dozvole u Opštini Budva, ali je nakon toga Celtic Properties sporne nepokretnosti prodao trećim licima prema ugovorima iz maja 2013. i maja 2014. godine, nakon čega su se kupci upisali kao vlasnici tih nepokretnosti u katastru
2843 pregleda 0 komentar(a)
Apartmani prodati prije pet godina, a nije isplaćen partner: Pržno (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Apartmani prodati prije pet godina, a nije isplaćen partner: Pržno (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Apelacioni sud odbio je žalbu budvanske firme Celtic Properties i potvrdio prvostepenu presudu Privrednog suda donijetu u korist firme Irish Adriatic, kojoj treba da bude isplaćeno 700 hiljada eura, sa zakonskim kamatama počevši od 11. avgusta 2007, sve do isplate, i troškovi postupka od 2.725 eura.

Privredni sud je krajem prošle godine svojom presudom raskinuo ugovor o kupoprodaji nepokretnosti - pet apartmana, sa parking mjestima, u mjestu Podličak u Pržnom (Sveti Stefan) zaključen 10. avgusta 2007. godine u Osnovnom sudu na Cetinju. Osnivači dvije budvanske firme između kojih se vodio sudski spor u vezi sa spornim apartmanima koji su, u međuvremenu, preprodati trećim licima, bili su strani državljani.

Sporni ugovor je u ime tužioca Irish Adriatic potpisao Džeremaja Vinsent Koflan, a u ime tužene firme Celtic Properties Džeremaja Brendon Koflan, koji je preminuo krajem januara 2012. Naredne dvije godine niko nije tražio nikakva prava po tom ugovoru sve dok Meri Koflan, osnivač Irish Adriatica, nezadovoljna svojim statusom kod tuženog nije pokrenula spor 2014. godine.

Izgradnja apartmana je završena 2010. godine kada su izdate sve potrebne dozvole u Opštini Budva, ali je nakon toga Celtic Properties sporne nepokretnosti prodao trećim licima prema ugovorima iz maja 2013. i maja 2014. godine, nakon čega su se kupci upisali kao vlasnici tih nepokretnosti u katastru.

Apelacioni sud je na kraju zaključio da tužilac Irish Adriatic ima pravo da od tuženog traži povraćaj uplaćene kupoprodajne cijene u iznosu od 700.000, kao posljedicu raskida ugovora, ali i isplatu zakonske zatezne kamate sve do isplate kupoprodajne cijene.

Viša sudska instanca je utvrdila da su bili neosnovani navodi žalbe tuženog i da nisu pruženi valjani dokazi da je predmetni ugovor prividan ugovor u smislu člana 66 tada važećeg Zakona o obligacionim odnosima jer njihov cilj nije bila kupoprodaja nepokretnosti već lično investiranje Džeremaja Vinsenta Koflana i Džeremaja Brendona Koflana u tuženu firmu radi realizacije i izgradnje objekta.

Bonus video: