Bar: Razmijenili iskustva o integrisanju nauke i logistike

Specijalni predavači na konferenciji bili su dva vodeća univerzitetska profesora, naučnika i istraživača u svijetu iz oblasti pomorske i lučke logistike -prof. dr Harilaos Psaraftis sa Tehničkog Univerzita Danske i prof. dr Kap-Hvan Kim sa južnokorejskog Državnog Pusan Univerziteta
368 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupa, Foto: Radomir Petrić
Sa skupa, Foto: Radomir Petrić

U Baru je zatvorena II Međunarodna naučna konferencija “Maritime and Port Logistics - MPL of the MHCL 2019” koja je za cilj imala integraciju nauke i pomorske privrede, transporta i logistike. Tokom dvodnevnog rada, na MPL Bar bilo je izloženo 40 publikovanih naučno-istraživačkih radova čiji su autori univerzitetski profesori i istraživači iz 16 država širom svijeta, od Memfisa u SAD do Kobea u Japanu.

Specijalni predavači na konferenciji bili su dva vodeća univerzitetska profesora, naučnika i istraživača u svijetu iz oblasti pomorske i lučke logistike -prof. dr Harilaos Psaraftis sa Tehničkog Univerzita Danske i prof. dr Kap-Hvan Kim sa južnokorejskog Državnog Pusan Univerziteta.

Na posebno organizovanoj sesiji o pomorskoj privredi predstavljena su domaća preduzeća AD Luka Bar, AD Marina Bar, DOO Agent Plus, i “Cerovo”, te Luka Drač i Univerzitet “Aleksander Moisiu” iz Drača.

"Konferencija je bila jako korisno iskustvo za sve učesnike, imali smo prilike da i direktno razmijenimo iskustva iz prakse , kao i da steknemo nove kontakte. Ovakvi skupovi su naročito značajni za razvoj logističkog pravca preko Bara, nadam se da če ih biti i ubuduće u Crnoj Gori. Poseban doprinos svojim angažmanom u kompletnoj organizaicji dali su uvaženi predavači prof. dr Branislav Dragović sa Pomorskog fakulteta Kotor, i prof dr Nenad Zrnić sa beogradskog Mašinskog fakulteta", ocijenio je za “Vijesti” Kenan Perazić, izvršni direktor barskog DOO Agent plus.

Organizatori konferencije bili su Tehnički Univerzitet iz Beča i Univerzitet Šamgaj, a koorganizatori i podržavaoci Ministarstvo nauke Crne Gore, AD Marina Bar, MARLCEN, MedAMPL i DOO Agent Plus.

Bonus video: