Život u gradskim i prigradskim naseljima – kako unutrašnja klima u prostorijama utiče na kvalitet života

Pretpostavka je da će do 2050. godine više od dvije trećine stanovništva na Zemlji živjeti u gradovima. Kada govorimo o Evropi , tu je situacija još izraženija
4660 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Velux
Ilustracija, Foto: Velux

Rast broja stanovništva u gradovima je sve izraženiji u proteklih dvadeset godina.

Urbanizacija je globalni fenomen koji je uticao da se u gradovima naseljava sve veći broj ljudi, te urbane sredine postaju prenaseljene.

Samo u 2016. godini oko 55 odsto svjetske populacije je živjelo u gradskim naseljima.

Pretpostavka je da će do 2050. godine više od dvije trećine stanovništva na Zemlji živjeti u gradovima. Kada govorimo o Evropi , tu je situacija još izraženija.

Preko 73 odsto stanovnika EU je već 2014. godine živjelo u gradovima i trend rasta se i danas nastavlja.

Bolje ekonomske mogućnosti, kulturni sadržaji, edukativni centri su svakako uticali na tako izraženu migraciju.

Međutim, gradski život uključuje i druge momente koji nisu tako afirmativni za udobnost života.

Troškovi organizacije života, veća zagađenost vazduha i buka, te manji životni prostor i njegova pregrijanost uslijed prenaseljenosti tokom toplih ljetnjih dana uticali su na kvalitet života u gradovima.

Iako su promjene vidne u dijelu uvećanja gradske populacije, sve više urbanog stanovništva teži ili priželjkuje život u kući sa većim prostorom za život, čistijim vazduhom i prirodom.

Više od 33 odsto gradskog stanovništva u Evropi želi veći životni prostor, a zagađenost i buka su neki od ključnih faktora zašto bi se gradsko stanovništvo i pored svih benefita života u gradu odlučilo za prigradska naselja.

Urbanizacija i gustina gradskih naselja utiče i na unutrašnju klimu stanova i kuća.

Kvalitet vazduha, nivo vlažnosti, toplotna izolacija, svjetlost, buka, dim, hemikalije koje se nalaze u prostoru itekako utiču na unutrašnju klimu u domovima, školama i kancelarijama.

Svi navedeni faktori utiču na osjećaj komfora i ugodnosti života.

Kada su u pitanju kuće i prostor u potkrovlju sa VELUX Standard plus krvnim prozorima omogućeno je kontrolisati negative spoljne uticaje, a putem VELUX ACTIVE sistema automatski se može pametno upravljati sa tri važna parametra, a to su temperatura, čistina vazduha i zaštita od prekomjerne svjetlosti i toplote.

Prilikom projektovanja novih ili renoviranja postojećih zgrada, od vitalnog značaja je razumijevanje kako unutrašnja klima utiče na zdravlje i kvalitet života u urbanim naseljima.

Kvalitetni prozori, prirodna ventilacija i pažljivo birana izolacija su važne komponente za postizanje zdravog unutrašnjeg okruženja.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.