EPCG će nadoknaditi štetu dok se ne utvrdi ko je odgovoran za pomor ribe

"Precizan razlog zamućenja rijeke i uginuća ribe biće poznat nakon urađene analize uzorka upućenih u Centar za ekotoksikološka ispitivanja", saopšteno je iz ministarstva
7832 pregleda 39 komentar(a)
Zamućena Ćehotina, Foto: SRK Lipljen
Zamućena Ćehotina, Foto: SRK Lipljen

Elektroprivreda Crne Gore će nadoknaditi štetu i izdvojiti neophodna sredstva za poribljavanje Ćehotine do pronalaženja lica odgovornog za ekološki incident koji je izazvao pomor ribe u toj rijeci, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

To je, kako navode, dogovoreno u razgovoru ministra Milutina Simovića sa menadžmentom EPCG.

"Sa informacijom o pomoru ribe i sumnjom da se to desilo otvaranjem ventila na postrojenju Termoelektrane i ispuštanjem opasnog sadržaja, potpredsjednik je upoznat od strane SRK Lipljen prilikom radne posjete Plužinama, kojoj su prisustvovli i predstavnici EPCG. Simović je istog dana dogovorio sa predstavnicima EPCG da pomognu u saniranju štete, dok se ne utvrdi počinilac ovog nedjela", navode iz ministarstva.

Interesantno je, ocjenjuju, što se incident desio istog dana kada je u Plužinama organizovana prezentacija uspjesno realizovanih i novoodobrenih projekata koji se finansiraju u okviru Programa malih grantova u okviru projekta "Upravljanje vodama sliva rijeke Drine”. Kroz prvi javni poziv ovog programa, podsjećaju, grantove su prošle godine dobila četiri sportsko – ribolovna kluba sa projektima koji su se odnosili na unapređenje i čuvanje ribljeg fonda, opremanje ribočuvarskih službi, uređenje ambijenta oko rijeka i jezera, kao i poribljavanje Otilovićkog jezera sa mladicom.

"SRK Lipljan iz Pljevalja, koji gazduje vodama Ćehotinom i Vežišnicom, realizacijom prvog granta nabavio je 100 komada mladice, da bi kroz projekat za koji su grant dobili ove godine stavili u funkciju mrijestiliste Breznica i time omogućili proizvodnju mlađi za poribljavanje rijeka na teritoriji Pljevalja, kao i ostalih ribolovnih voda u narednim godinama. Na ovaj način je SRK Lipljan stvorio osnov za obnovu ribljeg fonda i dalji razvoj sportsko ribolovnog turizma", navode iz ministarstva.

Ovaj, kao i ostali sportsko-ribolovni klubovi su, dodaje se, kao korisnici ribljeg fonda u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu preuzeli značajna ovlašćenja i obaveze i time postali ozbiljan partner Ministarstvu u upravljanju ovim resursom u ribolovnim vodama.

"Posljednjih godina zajedno sa SRK postigli smo ohrabrujuće rezultate, tako da odgovorno ponašanje kada su u pitanju riblji resursi u našim rijekama i jezerima očekujemo i od svih subjekata koji mogu ugroziti riblji fond. Stoga smo sa nevjericom i razočarenjem primili informaciju o incidentu u Čehotini, jer jedan ovakav slučaj prijeti da anulira sve napore i dobre akcije koje se sprovide na očuvanju ribljeg fonda", navode iz ministarstva.

Podsjećaju da su nadležni inspektori nakon prijave od strane SRK izašli na teren, konstatovali činjenično stanje i uzeli uzorke ribe i vode.

"Precizan razlog zamućenja rijeke i uginuća ribe biće poznat nakon urađene analize uzorka upućenih u Centar za ekotoksikološka ispitivanja. Očekujemo da će nakon utvrđivanja uzroka i procesuiranja slučaja od strane nadležnih organa počinilac ovog nedjela biti adekvatno procesuiran i kažnjen", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: