SDP: Zataškavanje incidenta u Ćehotini nedopustivo

Iz SDP-a su pozvali pljevaljski parlament da hitno sazove vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o daljim koracima za rješavanje posljedica tog ekocida
1184 pregleda 0 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Bilo kakvo opravdavanje ili zataškavanje ekološkog incidenta u rijeci Ćehotini je nedopustivo i krivci moraju biti sankcionisani, poručili su iz pljevaljskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).

Oni su pozvali lokalni parlament da hitno sazove vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o daljim koracima za rješavanje posljedica tog ekocida.

Iz te stranke su kazali da u ovom momentu čak nije ni toliko važno ko je personalno „otvorio ventil“, koliko je neophodno da država pokaže snagu i beskompromisno i brzo riješi taj ekološki incident sa dovoljno materijalnih dokaza za pravosudne organe.

„Nedopustivo je bilo kakvo opravdavanje ili zataškavanje takvog incidenta. Institucije moraju da rade svoj posao i krivci moraju biti sankcionisani“, istakli su iz SDP-a.

Sve to, smatraju u toj partiji, u odgovornom društvu ne bi moglo ni da se desi.

„Ali nažalost mi živimo u Pljevljima, u Crnoj Gori. Da bi mrak bio kompletan stradala je nedužna riba. Kao društvo na ovo ne smijemo ostati nijemi“, kazali su iz SDP-a.

Oni su pozvali sve građane, a pogotovo narodne predstavnike da jasno dignu glas za zaštitu životne sredine i da se toj borbi posvete u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva.

„I vrapci na grani znaju kako se naša vlast deklarisala o ekološkoj državi, pa su se i poslanici Skupštine Crne Gore obavezali na očuvanje i zaštitu identiteta prostora u kojem živimo i djelujemo“, kazali su iz SDP-a.

Kako su naveli, prosto čovjeku dođe „da nad ovim lijepo sročenim svetinjama zaplače od sreće“.

„Još kad se oko svega ovoga što se dešava u Pljevljima država potrudi abolirajući zagađivače, minimizirajući štete koje nanose, onda tek našoj sreći nema kraja“, rekli su iz SDP-a.

Ovog puta, ističu iz te partije, to ne smije biti slučaj.

„Jer iako riba ne govori, njen ekocid u Vezišnici i Ćehotini vrišti na uzbunu u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju pljevaljskog odbora SDP-a.

Prema njihovim riječima, onaj koji je dozvolio pomor ribe u pljevaljskim rijekama ni na kraj pameti nije imao ideju o uspostavljanju nečeg što je već decenijama trend u svijetu - održivog razvoja.

„Ukratko to podrazumjeva harmonizaciju privrednih aktivnosti i prihvatnog kapaciteta životne sredine“, zaključili su iz SDP-a.

Bonus video: