Karađorđevići bi i spa-centar u Miločerskom parku

Nova zabilježba restitucije 1. jula upisana na ime srpske kraljevske porodice
16171 pregleda 80 komentar(a)
Spa centar, Foto: Vuk Lajović
Spa centar, Foto: Vuk Lajović

Srpska kraljevska porodica, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina Karađorđević de Silva, na listu nekretnina koje potražuju da im se vrate upisali su i veliki spa-centar u Miločerksom parku, na samoj Kraljičinoj plaži.

Iako je spa-centar izgrađen prije sedam godina, zabilježba restitucije na objekat od 1.655 kvadrata upisana je 1. jula u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

“Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u list nepokretnosti na spa-centar, te pomoćnu zgradu od 61 kvadrat i dvije parcele od oko 4.800 metara kvadratnih u samom parku, a koje se vode kao voćnjak i prirodno neplodno tle.

Riječ je o spa-centru koji je sastavni dio ponude ekskluzivnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer, koji je na četiri decenije zakupila kompanija “Adraitic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Kompleksom upravlja svjetski poznati “Aman”.

Time je proširen spisak nekretnina koje se nalaze na najatraktivnijem dijelu obale, a koje potražuju Karađorđevići.

Restitucijom su obuhvatili vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park, te parcelu u Pržnu na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel “Kraljičina plaža“, ali i one na kojima se planira izgradnja depadansa sa apartmanima za prodaju.

Srpska dinastija potražuje i zemlju na ostrvu Sveti Stefan. Upravo na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grad-hotela upisana je takođe zabilježba restitucije.

Aleksandar i Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori. Predmet je, kako pišeu u katastru, predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Mediji su u više navrata objavljivali da Karađorđevići u Crnoj Gori potražuju ljetnjikovac - sadašnju vilu “Miločer”, pomoćne objekte, zemljište u Miločeru, zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka.

Obje komisije su imale isto stanovište - da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta srpskoj kraljevskoj porodici. Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Oni su ranih tridesetih godina prošlog vijeka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca.

Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac (vilu “Miločer”) navodno uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Kraljica je izgradila i vilu “Topliš”, koju godinama unazad za odmor koristi Vlada.

Marija Karađorđević je izgradila i crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, koja je bila porušena nakon što je pretvoren u luksuzni hotel. Mještani su je potpuno rekonstruisali prije nekoliko godina.

Traže i zemlju Prve banke i Opštine Budva

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Banka Aca Đukanovića, brata predsjednika Mila Đukanovića, zemlju je zaplijenila nakon što firma “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit.

Na spisku je i veliki zemljišni kompleks od 22.000 kvadrata uknjižen na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park. Riječ je o zemljištu kojim je nekada upravljala ugašena opštinska firma Budva holding.

Firma je za tu parcelu prije devet godina raspisala i tender za izbor strateškog partnera za gradnju rezidnecijalnog kompleksa od 20 vila. Na tender se tada javila firma “Adriatic properties II”, grčkog biznismena Petrosa Statisa, ali do realizacije posla nije došlo jer nije dostavljena bankarska garancija da će projekta biti realizovan.

Gradski menadžer Milo Božović (Nova srpska demokratija) ranije je za “Vijesti“ kazao da ta partija ima jasan stav od samoga početka - svi kojima je zemlja nepravedno oduzeta trebaju da budu obeštećeni.

“Svi koji dokažu da im je imovina nepravedno oduzeta, a to se odnosi ne samo na srpsku dinastiju, nego i za sve ostale građane, smatram da treba da budu obeštećeni“.

Bonus video: