Veliki broj žena doživjelo, a malo ih prijavilo nasilje

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao da je društvo tradicionalno i patrijarhalno i poručio da mora da postoji nulta stopa tolerancije na nasilje
1157 pregleda 2 komentar(a)
Sa prezentacije istraživanja, Foto: Borko Ždero
Sa prezentacije istraživanja, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 08.07.2019. 12:52h

Rezultati istraživanja o nasilju nad ženama za Crnu Goru, pokazali su da je veliki broj njih doživio seksualno ili psihičko nasilje, a veoma mali broj je to prijavio.

To je saopšteno na prezentaciji OEBS-ovog istraživanja, koje je u Crnoj Gori obuhvatilo 1.227 žena od 18 do 74 godine.

Projekt menadžerka Odjeljenja za rodnu ravnopravnost OEBS-a Serani Siegel kazala je da je istraživanje obuhvatilo 15 000 žena - iz Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Ukrajine i Srbije.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je istakao da je naše društvo tradicionalno i patrijarhalno i poručio da mora da postoji nulta stopa tolerancije na nasilje, kao i da EU ohrabruje da se mora prijaviti nadležnima.

Ključni rezultati istraživanja su da je većina žena zabrinuta po pitanju nasilja u Crnoj Gori.

Više od šest od deset ispitanica smatra da je nasilje nad ženama često (62 odsto), od kojih gotovo četvrtina (23 odsto) smatra da je ono veoma često.

Otprilike četvrtina njih (26 odsto) lično poznaje nekoga u svojoj porodici, među prijateljima i su vom susjedstvu ko je izložen nasilju.

Kako je kazala Siegel gotovo jedna od pet žena kaže da je iskusila fizičko i/ili seksulano partnersko ili nepartnersko nasilje nakon svoje 15. godine.

"Mnoge žene se ne osjećaju informisanim o tome šta treba da rade ukoliko dožive nasilje", kazala je ona.

Bonus video: