Milion eura za Kuću masline u Baru

Predsjednik Udruženja Ćazim Alković rekao je “Vijestima” da barski maslinari to ujedno tumače i kao znak poštovanja države prema njima posebno, njihovoj tradiciji i, prije svega, dosadašnjim rezultatima u afirmaciji proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja po svim standardima
12105 pregleda 2 komentar(a)
Kuća masline, Foto: Printscreen
Kuća masline, Foto: Printscreen

Uprava javnih radova objavila je novi tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Kuće maslina u Starom Baru.

Za taj, u barskim maslinarskim krugovima dugo iščekivani projekat, Vlada je kapitalnim budžetom obezbijedila milion eura, a zainteresovane kompanije ponude mogu dostavljati do 31. jula.

“Ukupna površina Kuće maslina, kako je zamišljeno rješenjem projektantske kuće Arhing Inženjering, biće oko 1.100 kvadratnih metara, a projektovana je kao administrativni i edukativni centar, koji će ujedno biti središte raznih manifestacija, među kojima i tradicionalne Maslinijade. Objekat će sadržati i manji pogon za preradu maslina koji će biti otvoren za sve crnogorske maslinare i zainteresovane turiste, kako bi mogli da vide kompletan proces dobijanja ulja, objavili su iz Uprave javnih radova.

Predsjednik Udruženja Ćazim Alković rekao je “Vijestima” da barski maslinari to ujedno tumače i kao znak poštovanja države prema njima posebno, njihovoj tradiciji i, prije svega, dosadašnjim rezultatima u afirmaciji proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja po svim standardima.

“Kuća maslina biće od značaja ne samo za naše članstvo, već i za cijeli Bar i državu. To je ozbiljan projekat koji nije isključivo maslinarski, več i turistički i edukativni. Preko Kuće maslina, slobodno to mogu reći, Bar od crnogorskog postaje regionalni maslinarski centar, sve do Dubrovnika, jer u Crnoj Gori i Albaniji nema sličnog objekta. Mi ćemo konkretno dobiti administrativni prostor, takođe i prostor za mlin za preradu maslina, za pokazivanje uljarima i maslinarima kako treba da se radi. Takođe, biće tu i prostor za degustaciju, kao i za prodaju barskih ulja, ali, samo onih koja zadovoljavaju sve standarde”, zaključio je Alković.

Iz Uprave javnih radova naveli su i da će Kuća maslina biti “veoma atraktivna” i za mnogobrojne strane turiste i posjetioce, čime će postati dio turističke i kulturne ponude Bara i Crne Gore. Prema istim navodima, prethodni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, objavljen u decembru prošle godine, obustavljen je nedavno jer nije bilo ispravnih ponuda. Kompletan postupak javne nabavke za izradu tehničke i pripremu tenderske dokumentacije realizuje ova Uprava.

Bonus video: