Brajović: Jasna potreba podsjećanja na odgovornost za zločine

Brajović je kazao da protokom vremena ne slabi saosjećanje sa žrtvama i njihovim bližnjima, već je sve jasnija potreba stalnog podsjećanja na odgovornost za počinjene zločine
764 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović

Ljudska i civilizacijska dužnost je da se pamte žrtve zločina i izvuku jasne pouke kako se ratovi i tragedije ne bi ponovili, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović povodom Dana sjećanja na žrtve Srebrenice.

Brajović je kazao da protokom vremena ne slabi saosjećanje sa žrtvama i njihovim bližnjima, već je sve jasnija potreba stalnog podsjećanja na odgovornost za počinjene zločine.

"To je ujedno i opomena da moramo činiti stalne napore da dobrosusjedski odnosi, mir i stabilnost budu dugoročno opredjeljenje svih politika u regionu“, poručio je Brajović.

Kako su saopštili iz Skupštine, Brajović je u okviru desete godišnjice od usvajanja Deklaracije Skupštine o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici podsjetio na ljudsku i civilizacijsku dužnost da se pamte žrtve i izvuku jasne pouke kako se ratovi i tragedije ne bi ponovili.

Podsjeća se da je 11. jul proglašen Evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog između 11. i 19. jula 1995. godine

Poslanici Skupštine usvojili su 9. jula 2009. Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Bonus video: