Putem interneta zakazano 95.000 pregleda

Građanima dostupna provjera osiguranja, pregled ljekarskih recepata, nalaza i zakazivanje putem mobilnih telefona i računara
2612 pregleda 0 komentar(a)
Za korišćenje servisa potreban broj knjižice i posebna šifra, Foto: Screenshot
Za korišćenje servisa potreban broj knjižice i posebna šifra, Foto: Screenshot

Portal eZdravlje, koji omogućava korišćenje zdravstvenih elektronskih servisa poput zakazivanja pregleda, provjere statusa osiguranja ili pregled laboratorijskih nalaza i ljekarskih recepata, do sada bilježi preko milion posjeta.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), Sead Čirgić “Vijestima” je rekao da je portal, koji je pušten u rad u septembru 2017, do sada posjećen 1.117.159 puta.

Portal eZdravlje, kojem se pristupa putem web adrese (www. ezdravlje.me) ili aplikacija za mobilni telefon, tablet uređaj ili računar, nudi niz elektronskih usluga za pacijente. To su eZakazivanje, eRecept, eApoteka, eNalaz i eOsiguranje.

Portalu eZdravlje pristupa se tako što se ukuca broj zdravstvene knjižice i posebna šifra, koju dodjeljuje izabrani ljekar ili zaposleni u filijalama FZO.

Čirgić je “Vijestima” rekao da je do sada dodijeljeno 59.766 šifri pacijentima. Uz pomoć prvog servisa eZakazivanje pacijenti mogu da zakažu sve vrste posjeta izabranim ljekarima, osim preventivnih pregleda i kućnih posjeta. Prema riječima Čirgića, posjeta je do sada na taj način zakazana 94.988 puta.

Servis eRecept, omogućuje pacijentima da na mobilnom telefonu ili računaru vide koja terapija im je propisana, do kada važi recept, kao i koje ljekove su podizali u apotekama u posljednjih šest mjeseci.

Građanima je dostupan i elektronski servis eNalaz, koji podrazumijeva da se rezultati laboratorijskih nalaza automatski šalju u zdravstveni karton izabranog doktora i direktno pacijentu, koji može da ih pogleda na mobilnom telefonu ili računaru.

Uz pomoć servisa eApoteka, građani putem interneta mogu da provjere da li i u kojoj apoteci, te u kojim količinama u njihovom mjestu ima terapije koja im je propisana. Od 1. aprila ove godine, uveden je i servis eOsiguranje. Građani više ne moraju ovjeravati zdravstvenu knjižicu, jer će se to automatski raditi, kroz elektronsku razmjenu podataka iz nadležnih institucija (Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova).

Pacijenti, putem portala eZdravlje, mogu provjeriti status njihovog zdravstvenog osiguranja, odnosno da li je knjižica validna, kao i ko je obveznik uplate doprinosa.

FZO je planirao da u 2018. godini uvede i elektronsku zdravstvenu knjižicu, ali je to odloženo, jer je Ministarstvo javne uprave tražilo da se sagleda mogućnost uvođenja jedinstvene kartice. Taj Vladin resor je razmatrao inicijativu da se uvede jedinstveni elektronski identifikacioni dokument, koji bi služio ujedno i kao lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica...

Bonus video: