MJEŠTANI PORUČILI DA SU SPREMNI ŽIVOTIMA BRANITI PLANINU

Blokiraće pristup Sinjajevini ako vojska krene ka katunima i pašnjacima

Nevjerovatno je da moramo da branimo našu planinu od naše vojske, kazao je mještanin Štitarice, Veljko Vuković
8949 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa današnjeg protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.07.2019. 18:12h

Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon, jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve do nje ukoliko vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima.

To je poručeno sa protesta Sačuvajmo Sinjajevinu koji je organizovan na Savinim vodama.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu saopštili su da se nekoliko stotina građana zaklelo se da će planinu braniti, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode i istakavši da su oni jedina vojska te planine.

Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović kazao je da je Sinjajevina Bogom dano područje za poljoprivredu i turizam.

On je naveo da je analiza Agrokombinata 13. jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti 1.000 tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i 4.000 tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona eura. Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma.

"Od vojnih poligona nemamo ni euro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti", kazao je Milatović.

Mještanin Lipova Vlado Bojić ukazao je da na Sinjajevini žive stotine endemskih vrsta, te da se na toj planini može napasati preko 10.000 goveda i 200.000 ovaca.

"Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da ako treba pitaju i referenumom kako žele da koriste svoju Sinjajevinu", poručio je on.

Negov zemljak Slobo Šuković istakao je da je nepojmljivo da se u ekološkoj državi grade poligini u njenom srcu, Sinjajevini. On je istakao da se školovao za vojsku i radio za nju, ali nikada nije vidio da se poligon postavi na vodoizvorištu.

"Mi smo istinski patrioti, nismo mi protiv naše države već se borimo za nju, pa i vojsku i ministarstvo pozivamo da budu patriote i ne uništavaju planinu", rekao je on.

Mještanin Štitarice Veljko Vuković istakao je da je nevjerovatno da "moramo da branimo našu planinu od naše vojske".

"Ja sam 70 odsto života proveo na Sinjajevini i i dalje živim sa njom, te ne želim da mi je iko zagadi i uništi", poručio je on, dodajući da od "sulude ideje" o vojnom poligonu na Sinjajevini treba hitno odustati.

Mještanin katuna Bunarine Vladislav Sekulović istakao je da Sinjajevinu treba sačuvati za buduće generacije. On je rekao da Sinjajevina pripada stočarima i da bi Vlada trebala da uloži u turizam i poljoprivredu ako joj je već stalo do Sinjajevine, naroda i države.

Mještanka Štitarice Stanija Braunović koja godinama sakuplja ljekovito bilje na Sinjajevini istakla je da nema travke na njenom kamenu koja nije zdrava.

"Hoću na Sinjajevini da sretam turiste, čobane, stočare, a ne vojnike. Nećemo ratni, nego pravi turizam, nećemo čaj sa barutnim česticama. Hoćemo zdravu planinu da i mi budemo zdravi", poručila je ona.

Planinka iz Bjelopavlićkog katuna Mileva Jovanović istakla je da Sinjajevinu treba braniti životom, jer smo joj to dužni pošto nas je vjekovima hranila.

"Moram poručiti vođi države da ja jesam bila i jesam za Crnu Goru, ali ne ovakvu privatnu. Ne ovakvu koja hoće da mi uništi Sinjajevinu, ne da nam vojska gazi pašnjake i uništava katune", kazala je ona i pozvala predsjednicu opštine Danilovgrad Zoricu Kovačević da podrži katunjane sa Sinjajevine.

Istakla je da Sinjajevinom treba da se napasaju ovce i goveda, a ne da bude vojno strelište i gazište. Štitaričanin Brano Vuković istakao je da ne mogu zajedno izdizati aljtiljerija i stoka.

"Misli neko da bombarduje grede Sinjajevine. Grdno su se prevarili, u planove vojne njine na silu je uzet neće mi smo vojska Sinjajevine. Bog i pravda i narod su na strani planine i oni su jači nego oružane strane njine", poručio je Vuković.

Galerija