Nikšićkom moru samo malo soli fali

Krupac je ljeti omiljena destinacija, posebno vikendom kada se traži slobodno mjesto za peškir
15869 pregleda 14 komentar(a)
Plaža uređena, voda čista, Foto: Svetlana Mandić
Plaža uređena, voda čista, Foto: Svetlana Mandić

Oni koji dolaze ovdje, znaju šta je Krupac – mjesto bogom dano za rekreaciju, vodene sportove, uživanje. Svima bih preporučio naše “nikšićko more”, tako poznato izletište opisuje Budimir Abramović, instruktor plivanja u Plivačko-vaterpolo klubu “Butterfly”.

Jezeru Krupac, oko pet kilometara udaljenom od centra Nikšića, kažu oni koji ga vole - “fali samo malo soli”. Međutim, u ljetnjim mjesecima, kada prozirna voda osvježi sve pobjegle od gradske vreline, i taj “nedostatak” je zanemarljiv. Uostalom, i Slano jezero nije slano, a zove se tako, pa zašto onda ne bi i “nikšićko more” moglo bez soli.

Krupac je ljeti omiljena destinacija Nikšićana. Posebno vikendom, kada se traži slobodno mjesto za peškir.

Iako nije bio vikend, a vjetar je “pomrsio račune” suncu, ekipa “Vijesti” je na jezeru zatekla goste iz inostranstva, Njemce, Francuze, Švajcarce… Čuli i oni za “nikšićko more”, pa došli da se uvjere u istinitost priča o njemu.

“Prvi put smo u Crnoj Gori. Ostajemo tri sedmice i po nedjelju dana bićemo u tri različita grada. Prvi od tih gradova je Nikšić, a njega smo izabrali jer se nalazi u centralnom regionu i sve je odavde blizu, i more i planine. Krupac je veoma lijep. Voda je kristalno čista, lijepa za plivanje, djeca uživaju. Pogled je lijep. Baš je lijepo ovdje”, kazao je Kristof Burmeister iz Hamburga, koji je u Crnu Goru došao sa djevojkom i kćerkicama.

Priznaje da im jedino psi lutalice smetaju, a njih je toga dana u blizini jezera bilo dosta. Izgleda da i oni ljeti vole da uživaju na Krupcu.

Devetogodišnji Matija Nikolić je, kaže, na jezeru naučio da pliva. Kao i mnogi prije njega.

“Naučio me đed prošle godine. Često dolazim na Krupac i baš volim da dođem ovdje. I moje društvo, takođe, dolazi. Idem i na more, ali mi je na Krupcu ljepše. Ništa mi ovdje ne fali”.

Za one koji ne znaju da plivaju, a nemaju raspoloženog đeda da ih uči, tu su instruktori iz pet klubova.

“Interesovanje je iz godine u godinu sve veće. Radimo sa djecom od pete godine pa naviše, mada se dešava da dođe i roditelj pa uzmemo i mlađeg neplivača. Uslovi su izvanredni, voda topla. Od Krupca zaziru samo oni koji ovdje ne dolaze”, kazao je Abramović.

Dok je plaža “rezervisana” uglavnom za polaznike škole plivanja, kao i za porodična okupljanja, brana duga 1.480 metara (Kej Bata Grujičića) i čuvene stepenice ostavljene su iskusnijim plivačima. Tu su i kutak za odbojkaše i košarkaše, za pecaroše, uvijek spreman “teren” za ljubitelje vaterpola, a oni koji vole jezero mogu da ga obiđu čamcem i da jedre.

Pored su topole koje, iako desetkovane usljed nevremena, još privlače pažnju i predstavljaju idealno mjesto za roštiljanje.

Tu su i plažni bar i restoran…

Hiljadu i jedan razlog zbog koga je Krupac najomiljenije, ali i najpopularnije izletište Nikšićana.

“Svakoga ljeta dolazim na Krupac koji je fantastičan. Voda je prelijepa i mnogo mi je lijepo. Imam prijatelje koji nijesu iz Nikšića i često znaju doći ovdje. Ne vjeruju šta mi imamo”, kaže Nataša Mitrić koja radi u Podgorici.

Ali, skoro da nema priče bez tog čuvenog “ali”. Lijep je Krupac, ali mogao bi da bude još ljepši. Zaslužuju to, smatra Nataša, i on i Nikšićani.

“Džaba je to što imamo ako nemamo sve neophodne uslove. Tu prije svega mislim na plažni mobilijar. Kada bi Krupac ‘oplemenili’ mobilijarom koji svaka plaža posjeduje, sigurna sam da bi i Nikšić i jezero, u tim ljetnjim mjesecima, bili mnogo posjećeniji nego što jesu”.

A valjalo bi i pojedine vozače skutera na vodi na vrijeme “naučiti” da se ne vozi blizu plaže.

“Ja bez Krupca ne mogu jer je fenomenalan. Ništa ne bih ni dodao ni oduzeo”, poruči jedan od kupača, rođen, kako reče, kada i brana.

Bonus video: