Zbog Tare će tražiti saslušanje Nurkovića i Radulovića

“Radulovića zato što se radi o javnom funkcioneru koji je oličenje svega onoga što nije kako treba u vezi sa izgradnjom autoputa", kazao je na konferenciji za novinare Lazar Grdinić iz MANS
1041 pregleda 1 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2019. 18:57h

Nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Green home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) zatražiće da skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održi kontrolna saslušanja ministara saobraćaja Osmana Nurkovića i održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, nakon izvještaja kojim je utvrđeno da je gradnja autoputa devastirala rijeku Taru.

“Radulovića zato što se radi o javnom funkcioneru koji je oličenje svega onoga što nije kako treba u vezi sa izgradnjom autoputa, koji i dalje štiti interese izvođača radova i koji je svih ovih mjeseci ubjeđivao javnost Crne Gore da je sve kako treba, da nema ništa sporno sa izgradnjom", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Lazar Grdinić iz MANS.

Grdinić je napomenuo da je ministar prije 15-ak dana kazao kako želi da govori o toj temi na bazi argumenata.

"Pa evo sada kada ga je taj jezik argumenata još jednom demantovao, tražimo od Skupštine da iskoristi svoju kontrolnu funkciju i sasluša ministra", kazao je on, dodavši da na to saslušanje treba pozvati i Osmana Nurkovića kao čelnika Ministarstva koji je glavni investitor radova.

"Gradnja mosta devastirala je korito rijeke Tare, konstatovano je u izvještaju UNESCO", kazala je Nataša Kovačević iz Green Home.

„Posebno se zahtijeva bitna procjena stanja potočne pastrmke, kao ugrožene vrste, gdje Centar za svjetsku baštinu očekuje hitnu povratnu informaciju do 1. februara naredne godine, što je prilično kratak rok“.

Ocijenila je da su aktivnosti na izgradnji autoputa od 2017. dovele su do uništenja površinskog i podzemnog biljnog i životinjskog svijeta Tare.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da će deset godina biti potrebno da se povrati biodiverzitet.

"Mi govorimo o jednoj vrsti dugotrajnog oštećenja životne sredine", kazala je Kovačević.

Ksenija Medenica iz CZIP rekla je na konferenciji da su u nedavno objavljenom izvještaju UNESCO sadržani zaključci i preporuke za Nacionalno park Durmitor i rijeku Taru.

„Izvještaj izražava krajnju zabrinutost i ponovo se pozivaju naše nadležne institucije da preduzmu određene korake i mjere kako bi dalja devastacija prostora bila spriječena“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, jedan od ključnih problema za NP Durmitor je izgradnja autoputa.

„Njegov negativni uticaj se ne ogleda samo lokalno na mjestu izvođenja radova, već je neophodno napraviti procjenu uticaja na donji tok Tare, utvrditi šta se dešava nizvodno“, dodala je ona.

Kako je navela, drugi problem je pitanje granica NP Durmitor.

„Neprihvatljivo je da jedan dio koji nema nikakva mahanizam zaštite, mislim na dio opštine Žabljak, spada i dalje u svjetsku baštinu,a nema plana kojim se tim područjem upravlja“, kazala je ona na konferenciji za novinare.

"Pozivamo Ministarstvo da postupi prema datim preporukama".

Lazar Grdinić iz MANS je kazao da je ovo četvrti dokument relevantnih organizacija koji tretita ugroženost Tare u procesu gradnje autoputa.

Bonus video: