Opozicija smatra da Opština Pljevlja pomaže stečajnog upravnika, a ne građane

Opština odlučila da kupio udio Šumarskog preduzeća u Sportskoj dvorani “Ada”, iako je ono likvidirano i izbrisano iz Centralnog registra privrednih subjekata
774 pregleda 0 komentar(a)
Sportska dvorana "Ada", Foto: Goran Malidžan
Sportska dvorana "Ada", Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja otkupiće 2,44 odsto vlasništva likvidiranog Šumarskog preduzeća u Sportskoj dvorani “Ada” po cijeni od šest i po hiljada eura, što opozicija vidi kao primjer lošeg upravljanja novcem građana.

Nominalna vrijednost tih akcija je oko 160.000 eura.

Opština je prethodno povukla odluku o kupovini akcija nakon što je Šumarsko preduzeće likvidirano i izbrisano iz Centralnog registra privrednih subjekata, o čemu su pisale “Vijesti”.

Ugovor o kupovini predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović potpisaće sa nekadašnjim upravnikom Šumarskog preduzeća Radojicom Grbom, kojeg je sud odredio za zastupnika stečajne mase.

U obrazloženju odluke se navodi da predsjednik opštine smatra da je u interesu Opštine s obzirom na ponuđenu cijenu i da je Opština Pljevlja jedan od osnivača Sportskog centra “Ada” sa osnivačkim ulogom od 10,45 odsto.

Odbornik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović kaže da se na ovom primjeru najbolje vidi kako Opština raspolaže novcem građana Pljevalja.

“Ne vidim kakav će interes imati Opština da poveća svoj udio u vlasništvu sa deset na 12,5 odsto. Neko će reći 6,5 hiljada je malo, a mi dobro znamo kako naši građani žive i koliko im pomoći treba. Za taj novac mogla je da se uradi rasvjeta u nekoj ulici, da se nekome pomogne. Opština je odlučila da pomogne stečajnog upravnika, a svi znamo da su stečajni upravnici kroz proces pljačkaške privatizacije dobro omastili brke. Jedinu finansijsku korist od ovih 6,5 hiljada eura imaće stečajni upravnik”, rekao je Bojović.

On smatra da je logično bilo da udio Šumarskog preduzeća kupi Vlada koja je većinski vlasnik dvorane, koja je kako je kazao, najodgovornija za uništenje Šumarskog preduzeća.

I odbornik Nove Milan Lekić smatra da Opština nema nikakav interes da otkupi udio u sportskoj dvorani “Ada”.

“Opština je imala obavezu da informiše građane gdje će završiti 6,5 hiljada eura, koliko će platiti za ovu trgovinu, s obzirom da je stečaj okončan i preduzeće likvidirano. Opština kupuje akcije u preduzeću u kojem je prema mojim informacijama finansijsko stanje loše”, rekao je Lekić.

Bivši predsjednik Opštine Mirko Đačić ranije je kazao da Opština udio Šumarskog preduzeća u “Adi” kupuje kako bi zajedno sa vlasničkim udjelom Opštine u Sportskoj dvorani prodala Ministarstvu finansija.

Đačić je kazao da će novac od prodaje uložiti u osniivanje garantnog fonda za pomoć malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima. Opština je ranije od Šumarskog preduzeća kupila oko 1.700 kvadrata nekadašnih stambeno-poslovnih objekata u selima Meljak, Potkrajci, Bobovo, Kosanica i Poblaće.

Osim stambeno-poslovnih zgrada koje se nalaze u zapuštenom stanju, Opština je kupila i 11,5 hiljada metara kvadratnih pašnjaka i 7,64 hiljade kvadrata šume treće i četvrte kategorije.

Sve to Opština je kupila po cijeni od 35,5 hiljada eura.

Iz lokalne uprave su to obrazložili da im je ranije Šumarsko preduzeće dostavilo odluku u kojoj je naglašeno da je jedan od uslova da bi se zaključio stečaj u tom preduzeću prodaja nepokretnosti, odnosno takozvanih šumskih manipulacija na lokacijama, Vrulja, Meljak, Poblaće, Bobovo i Kosanica.

Vrijednost nepokretnosti u vlasništvu Šumskog preduzeća 2007. godine procijenjena je na preko 450.000 eura.

Bonus video: