EPCG: Prihvaćena ostavka direktora TE Pljevlja

"Odbor je, i pored činjenica koje ne ukazuju na bilo kakvo nestručno ili neblagovremeno upravljanje u havarijskoj situaciji, prihvatio ostavku koju je ponudio Šestović", saopšteno je iz EPCG
2671 pregleda 6 komentar(a)
Pomor ribe u Ćehotini, Foto: Facebook
Pomor ribe u Ćehotini, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.07.2019. 10:56h

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prihvatio je ostavku direktora Termoelektrane (TE) “Pljevlja“, Vladimira Šestovića koju je podnudio zbog ekološkog incidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine.

"Odbor je, i pored činjenica koje ne ukazuju na bilo kakvo nestručno ili neblagovremeno upravljanje u havarijskoj situaciji, prihvatio ostavku koju je ponudio Šestović", saopšteno je iz EPCG.

Odbor direktora je na vanrednoj sjednici, održanoj u skladu sa zaključcima Vlade Crne Gore, analizirao aktuelnu situaciju u TE "Pljevlja", njene uzroke i posljedice.

EPCG se izvinila građanima Pljevalja i cjelokupnoj javnosti zbog ekološkog incidenta koji se dogodio 4. jula, kao i neadekvatnog informisanja javnosti o cijelom slučaju.

Kako je saopšteno, polazeći od činjenice da u tehnološkom i ekološkom smislu TE “Pljevlja” predstavlja najsloženiji industrijski objekat u Crnoj Gori, članovi Odbora su detaljno analizirali raspoložive informacije u vezi sa ekološkim akcidentom, kao i preventivne mjere da se ovakva sitacija više nikada ne ponovi.

"Odbor direktora je zaključio da je akcident posljedica havarijske drenaže sistema za odvoz pepela i šljake, u situaciji koja je mogla dovesti do porasta nivoa vode na deponiji što bi ozbiljno narušilo stabilnost brane deponije “Maljevac”, sa nesagledivim štetnim posljedicama po ljudske živote, stambene objekte i ostala materijalna dobra", kaže se u saopštenju.

Menadžment Društva će, dodaje se, morati da sagleda kvalitet i adekvatnost svih procedura koje se tiču mjera zaštite životne sredine i obezbjeđenja objekata u cilju njihovog poboljšanja i prevencije nastajanja ovakvih i sličnih situacija do završetka ekološke rekonstrukcije objekta.

Iz EPCG su rekli da će kroz investicije od preko 60 miiona EUR obezbijediti da Termoelektrana bude najsavremenija u regionu, a bezbjednost ljudi i životne sredine na najvišem nivou.

Ističe se da Zaposleni u EPCG, sa upravljačkom i rukovodnom strukturom na čelu, ostaju posvećeni viziji razvoja nacionalne Elektroprovrede na principima održivosti i očuvanja životne sredine, a u cilju obezbjeđenja pouzdanijeg napajanja električnom energijom i podizanja kvaliteta života svih građana.

"Kao društveno odgovorna kompanija izvućićemo pouke iz ovog teškog izazova, unaprijediti poslovanje i u saradnji sa nadležnim institucijama, lokalnom samoupravom i NVO sektorom, učiniti sve kako bi sanirali nastalu štetu", poručili su iz EPCG.

Bonus video: