Barović primio dobitnike Trinaestojulske nagrade

Perović je za bibliteku Fakulteta poklonio dva primjerka knjige „Stefan Perović Cuca – orepak bića”, a Šekularac je naglasio da svoja djela redovno dostavlja Filozofskom fakultetu i da je to uradio i kada je u pitanju knjiga “Crna Gora u doba Crnojevića”
982 pregleda 0 komentar(a)
Sa prijema na Filozofskom fakultetu, Foto: Svetlana Mandić
Sa prijema na Filozofskom fakultetu, Foto: Svetlana Mandić

Dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, prof.dr Goran Barović, upriličio je prijem za ovogodišnje dobitnike Trinaestojulske nagrade, prof.dr Božidara Šekularca, publicistu Dragana Perovića i književnika Pavla Goranovića, i tom prilikom im uručio „Geografski leksikon Crne Gore“ autora prof.dr Branka Radojičića. Barović je kazao da je Šekularac dvije decenije proveo radeći na Filozofskom fakultetu, dok su Perović i Goranović, započeli, odnosno završili studije upravo na pomenutoj visoko-obrazovnoj ustanovi.

„Sva trojica rade na rasvjetljavanju nekih nepoznarih tema u Crnoj Gori, razvijaju i šire kulturu. Na Fakultetu imamo otvorenu katedru na kojoj govore slobodni intelektualci, sa slobodnim temama, pa vas pozivam da na jesen budete naši gosti i održite predavanje po vašem izboru“, poručio je Barović.

U ime laureata zahvalio se Božidar Šekularac koji je kazao da njih trojica neće stati na ovome već će nastaviti da rade i stvaraju.

„Ostavio sam dio sebe na ovom fakultetu, a i fakultet je ugradio u mene jednu visoku kulturu i rejting koji daje fakultet o jednom profesoru. Raditi na fakultetu koji je u jednom momentu imao 19 studijskih programa je zadovoljstvo i čast“, kazao je Šekularac i zahvalio se Baroviću na prijemu.

Perović je za bibliteku Fakulteta poklonio dva primjerka knjige „Stefan Perović Cuca – orepak bića”, a Šekularac je naglasio da svoja djela redovno dostavlja Filozofskom fakultetu i da je to uradio i kada je u pitanju knjiga “Crna Gora u doba Crnojevića”.

Perović, književni istoričar, publicisti, nagrađen je za autorski TV serijal “Crnogorci sentom po svijetu”, za ciklus emisija “Istjerivač mitova” i knjigu “Stefan Perović Cuca – orepak bića”. Šekularac je najviše državno priznanje dobio za knjigu “Crna Gora u doba Crnojevića”, a Goranović za knjigu “Poezija”.

Bonus video: