Specijalisti zakazuju kontrole, brže da se stiže do pregleda

Ljekari tvrde da ne mogu da se posvete u isto vrijeme i pregledima i hospitalizovanim pacijentima, u Ministarstvu uvjeravaju da će riješiti problem
1955 pregleda 3 komentar(a)
Tvrde da se već smanjilo vrijeme čekanja kod kardiologa, Foto: Boris Pejović
Tvrde da se već smanjilo vrijeme čekanja kod kardiologa, Foto: Boris Pejović

Ljekari u opštim bolnicama, gdje fali kadra, pobunili su se zbog novog sistema elektronskog zakazivanja, prema kojem tokom radnog vremena moraju pregledati građane u ambulanti dok ih na odjeljenjima čekaju operacije, pregledi hospitalizovanih i hitnih pacijenata...

Specijalisti Opšte bolnice Pljevlja, njih 19, obavijestili su u petak Ministarstvo zdravlja da su protiv novog zakazivanja i da ne prihvataju predloženi način rada.

“Ne možemo čitavo radno vrijeme da posvetimo pregledima ambulantih pacijenata, jer imamo hospitalizovane pacijente, koji zahtijevaju vizite, operacije, postoperativna praćenja, administraciju”, napisali su ljekari u dopisu Ministarstvu zdravlja.

Zamjenica ministra zdravlja, Vesna Miranović, juče je kazala da su rani jutarnji termini namijenjeni hitnim pacijentima i da je problem u opštim bolnicama mali broj specijalista.

“Tu ćemo primijeniti personalizovani pristup. Ja sam već razgovarala sa ljekarima o tome koji je sistem prilagodljiv pacijentima i definitivno ćemo tome prići sa pažnjom i niko neće biti ugrožen - ni pacijenti koji su hitni i hospitalizovani, niti oni koji imaju potrebu da dođu na pregled kod tog istog specijaliste...”, odgovorila je Miranović “Vijestima”. Ona je juče kazala da su neke ambulante počinjale u devet a završavale u 12 sati, a radno vrijeme je od sedam do tri, pa su novom platformom dobili ogroman broj dostupnih termina.

Termini kod kardiologa u roku od mjesec

Nova platforma elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u bolnicama i Kliničkom centru treba da omogući dostupnost svih termina za narednih godinu. Miranović je juče na konferenciji za medije kazala da će izabrani doktori na primarnom nivou imati obilje termina iz svih specijalističkih oblasti za period od godinu dana, koji će se ažurirati svakih šest mjeseci.

“U slučaju da nema termina za specijalistički pregled u najbližoj bolnici u roku od 30 dana, otvara se meni koji omogućava da se pacijent uputi u bilo koju bolnicu u kojoj je moguće pregled obaviti ranije“, kazala je Miranović.

Pojasnila je i da je jedna od novina i to da će ljekari u opštim bolnicama i Kliničkom centru imati mogućnost da prvi kontrolni pregled oni zakažu pacijentima koje prate, kao i sve vrste pregleda u okviru grane kojom se bave. Takođe, izabrani ljekari u domovima zdravlja će izdavati upute za Konzilijum za magnetnu rezonancu, dok će specijalisti Centra za radiološku dijagnostiku Kliničkog centra zakazivati pacijente po stepenu hitnosti.

Miranović je kazala da je Platforma nastala nakon analize stanja koja je pokazala da se u prethodnom periodu na pregled specijalista, posebno iz nekih oblasti, čekalo predugo i da su pacijentima izdavani uputi bez zakazanih termina. Ti termini su, tvrdi, dogovarani u direktnom kontaktu sa ljekarima. Takođe, kazala je da su termini za zakazivanje puštani jednom mjesečno u malim serijama koje nisu mogle da zadovolje potrebe pacijenata, a da su u isto vrijeme postojali termini koji nisu bili dostupni za zakazivanje kod izabranog doktora.

„Sve ovo je dovelo do opravdanog nezadovoljstva pacijenata, a Ministarstvo zdravlja se obavezalo da rješavanju ovog problema pristupi na sistematičan način. Prije svega, izvršena je detaljna analiza rada svakog ljekara pojedinačno uz procjenu efikasnosti rada. Na osnovu toga napravljen je raspored rada za sve ljekare specijaliste, nakon čega je uslijedio intenzivan dijalog sa ljekarima na svim nivoima zdravstvene zaštite koji traje od februara mjeseca, a u toku kojeg smo prikupili informacije od vitalnog značaja za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Menadžeri zdravstvenih ustanova su se stavljanjem potpisa na dokument o broju pregleda koje treba obaviti na godišnjem nivou u ustanovi kojom rukovode obavezali da će svoj posao obavljati odgovorno, a Ministarstvo zdravlja će pomno pratiti realizaciju ugovorenih obaveza“, poručila je Miranović.

Predsjednica Udruženja opšte i porodične medicine Marija Stanišić rekla je da će sa novom platformom za centralno zakazivanje pacijentima nesumnjivo biti bolje, a svakom izabranom ljekaru mnogo lakše.

„S obzirom da je 16. jul prvi dan korišćenja ove platforme, još uvijek ne postoje impresije pacijenata, ali činjenica je veća dostupnost termina“, istakla je Stanišić. Rekla je i da će specijalisti u bolnicama i u Kliničkom centru nakon prvog pregleda moći da zakazuju i dijagnostiku koju su predložili.

“Nedopustivo je da se pacijenti samo zbog uputa za određene dijagnostičke metode ponovo vraćaju izabranom doktoru, pa specijalisti”.

Kardiološki pregled, kako je kazala se sada može zakazati u roku od mjesec dana, a ne za šest mjeseci kako se ranije čekalo.

Otvorene hitne ambulante

Novom platformom predviđene su i interventne, hitne ambulante za pacijente za određene grupe pacijenata. Miranović je kazala da se hitni pacijenti zbrinjavaju kroz Hitnu medicinsku pomoć, urgentni kroz Urgentni centar, pacijenti koji imaju potrebu za specijalističkim pregledom kroz ambulantu, “ali postoje pacijenti koji nijesu potpuno urgentni i hitni ali ne mogu da čekaju”. Miranović je pojasnila da su interventne ambulante podijelili na internističke i hirurške grane. U hitne ambulante moći će pacijenti koji su neposredno otpušteni sa bolničkog liječenja i treba im hitan kontakt sa specijalistom, nakon trauma, pacijenti koji su za prevoj, ORL urgenti pacijenti, na primjer sa krvarenjem iz nosa, očni pacijenti sa akutnim bolom i naglim padom vida, konjuktivitisom i upalnim procesima, neurološki pacijenti pregledani u Urgentnom centru...

Stanišić je rekla da veliki broj pacijenata koji u prethodnom zakazivanju nije bio prepoznat i da sada sada imaju mogućnost za pregled u interventnoj ambulanti.

Ranije se to rješavalo tako što su izabrani ljekari izdavali tim pacijentima uput bez termina.

Miranović je rekla da će strogo sankcionisati svaku zloupotrebu interventnih ambulanti.

SDM: Prioritet imaju ambulantni pacijenti

U Sindikatu doktora medicine (SDM) tvrde da će reforma elektronskog zakazivanja ugroziti ili onemogućiti pružanje bolničke zdravstvene zaštite, jer prioritet imaju ambulantni pacijenti.

“Čak i službe za podršku na sekundarnom i tercijarnom nivou kao što je radiološka služba su u vrijeme predviđeno za dijagnostiku hospitalizovanih pacijenata imali zakazane ambulantne pacijente”, kazali su iz SDM “Vijestima”.

Oni su rekli da se u uputstvu koje su dobili na uvid navodi da će ljekar specijalista moći sam da zakazuje kontrolne preglede što je za pohvalu i što je vraćanje na pređašnje uređenje koje je bolje funkcionisalo od reformskog.

Bonus video: