U junu preko 400 oboljelih od zaraznih bolesti

Prema podacima Instituta za javno zdravlje najveći broj oboljelih registrovan je od varičele, 268, akutnog enterokolitisa 33, streptokoknog tonzilofaringitisa 22, skabijesa 14, almoneloza 12 i enterokolitisa izazvanog klostridijom dificile deset
1340 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore u junu su prijavljene 403 osobe oboljele od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Iz IJZ je saopšteno da, ako se uzmu u obzir i akutne respiratorne infekcije, akutne od kojih je oboljelo 9.659 osoba, diferencirani i nediferencirani oblici gripa, od kojih je bolovalo 12 ukupno je prijavljeno više od deset hiljada oboljelih.

Kako su naveli, zdravstvene ustanove iz 24 opština prijavile obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Prema njihovim riječima, najveći broj oboljelih registrovan je od varičele, 268, akutnog enterokolitisa 33, streptokoknog tonzilofaringitisa 22, skabijesa 14, almoneloza 12 i enterokolitisa izazvanog klostridijom dificile deset.

„Navedenih sedam oboljenja čine 93 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti“, precizira se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da su u junu, u odnosu na put prenosa, dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 78 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 15 i parazitarne bolesti sa 20 odsto.

Bonus video: