Od starog naoružanja, nove granate

Oko milion eura uloženo je u rekonstrukcuiju i sanaciju više objekata među kojima je i aerodrom “Golubovci"
138 pregleda 1 komentar(a)
vojska, terenac, Foto: Siniša Luković
vojska, terenac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.03.2018. 20:53h

Za finansiranje svoje vojske, Crna Gora je u 2017. utrošila ukupno 34.124.234 eura – piše u Informaciji o stanju u VCG koju je na ptošloj sjednici usvojila Vlada. Od te cifre 32.363.348 eura odnosi se na redovna budžetska sredstva planirana za potrebe odbrane, gdje je stepen realizacije tih troškova u odnosu na plan bio 99 odsto.

Ostatak od 1.760.833 eura su sredstva koje su Ministarstvo odbrane (MO) i VCG realizovali sopstvenim prihodima od prodaje viška i zastarjelog vojnog naoružanja i opreme, odnosno izdavanja neperspektivnih nepokretnosti i pružanja usluga. Sredstva dobijena na taj način uložena su za realizaciju tzv. partnerskih ciljeva i opremanje VCG u skladu sa NATO strandardima.

Crnogorska vojska inače, lani nije nabavljala značajnije količine novog naružanja i opreme, ali je završeno ugovaranje kreditnog aranžmana sa Kanadskom privrednom korporacijom, vrijednog 30 miliona eura po kome će Vazduhoplovstvo VCG do kraja ove godine dobiti ukupno tri nova višenamjenska helikoptera tipa „Bell-412 EPI/EP“.

Završene su dvije od ukupno tri faze generalnog remonta i rekonstrukcije raketne topovnjače 405 u patrolni brod, ukupne vrijednosti oko 600 hiljada eura. Očekuje se da taj ratni brod u novoj funkciji bude uveden u operativnu upotrebu Mornarice VCG na ljeto ove godine.

Kupljeno je nove municije i vježbovnih nastavnih sredstva za borbenu obuku za ukupno 227 hiljada eura, te 70 hiljada eura induvidualne balističke zaštitne opreme za pripadnike Bording timova Mornarice, odnosno Obavještajno-izviđačke čete Kopene vojske. Za nove optičke osmatračke uređaje za pješadijske jedinice utrošeno je 350 hiljada eura, za HBRN opremu za kompletiranje senzora na HBRN izviđačkom oklopnom vozilo „Otokar cobra“ izdvojeno je 162 hiljade, dok je skoro 50 hiljada eura koštala nova SATCOM oprema za brodove i pripadnike mornaričkog detašmana koji je u vodama Somalije štitio trgovačke brodove UN programa za hranu od napada pirata.

Četa Vojne policije dobila je šest novih terenskih vozila „mercedes G“. Radionica za održavanje vazduhoplova na aerodromu Golubovci opremljena je savremenom opremom vrijednom 80 hiljada eura, dok je Vlada SAD oružanim snagama Crne Gore donirala sanitetsku opremu vrijednu 100 hiljada eura i aluminijumski radni čamac sa opremom za potrebe Pomorskog odreda MVCG, vrijedan 200 hiljada dolara.

Po sistemu nabavke „staro za novo“ lani je kupljeno 4.500 novih granata za minobacače kalibra 60, 82 i 120mm, kao i 200 granata za haubice D-30 kalibra 122mm. Preko milion eura uloženo je u rekonstrukcuiju i sanaciju više objekata u krugu kasarni u Kolašinu i Baru, te na vojnom aerodromu Golubovci, kao i vojnim objektima Brezovik, Kapino Polje, Pristan i Crni rt. Jedno od najbitnijih ulaganja prošle godine realiziovano je u Vazduhoplovnom operativnom centru (VOC) na aerodromu Golubovci gdje je obezbijeđeno neprekidno funkcionisanje sistema za praćenje situacije u vazdušnom prostoru.

Uspostavljena je konfiguracija linkova za razmjenu podataka sa Italijom, Grčkom, Hrvatskom, Albanijom, Zduženim vazduhoplovnim operativnim centrom NATO-a za Evropu (CAOC) u Torehonu u Španiji i Savezničkom vazduhoplovnom komandom (AIRCOM) u Ramštajnu u Njemačkoj. VOC je opremljen novom IT opremom, radio-komunikacijskom opremom zemlja-vazduh-zemlja. Uspostavljen je zatvoreni kanal za komunikaciju između NATO vazduhoplovnih operativnih centara (Voice Loop). Opremu “Park Air M7” isporučila je američka korporacija Northrop Grumman Park Air Systems.

Bonus video: