Smeće pritislo groblje u Kolašinu

Mještani tvrde da su se nekoliko puta obraćali nadležnim službama, ali da nije bilo adekvatnog odgovora iako sudostavili i fotografije, pisali zahtjeve i apelovali da se spriječi odlaganje smeća na rubu groblja i uz Svinjaču
170 pregleda 8 komentar(a)
smeće Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
smeće Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.03.2018. 20:15h

Deponija smeća “nikla” je na samom rubu novog dijela kolašinskog gradskog groblja.

Na manje od 20 metara od grobnica istovarena je veća količina građevinskog otpada, grana, plastičnih posuda i starih kućnih aparata...

Sve je to i na samom rubu pritoke Tare, rijeke Svinjače. Mještani obližnjeg prigradskog naselja kažu da takvo stanje traje godinama.

“Lani je bilo još gore, pa se tim dijelom nije moglo proći od smrada. Ko zna šta se sve tu baca. Sve je vrlo blizu rijeke, koja kad nabuja sve to može voda da pokupi, napravi se brana i poplavi nam kuće. Pored toga što je besprizorno nepoštovanje, jer samo što smeće nijesu istovarlili uz grobnice, i vrlo je rizično za nas koji živimo na drugoj strani rijeke“.

Mještani tvrde da su se nekoliko puta obraćali nadležnim službama, ali da nije bilo adekvatnog odgovora iako su dostavili i fotografije, pisali zahtjeve i apelovali da se spriječi odlaganje smeća uz rijeku i na rubu groblja.

“Imamo razloga da, s obzirom na to šta se sada dešavalo, sumnjamo da će iz Komunalnog preduzeća, koje prodaje grobna mjesta na tom dijelu, samo zemljom pritrpati otpad. Onda će na tim površinama prodavati mjesta za grobnice.

Pored rijeke i u rijeci je vrlo često i plastično cvijeće. Vjerovali ili ne, pored zelenog velikog kontejnera prošle godine je bio i truli sanduk. Ko zna kako je tamo dospio“.

Direkor Komunalnog preduzeća Dragan Šekularac kazao je „Vijestima“ da je riječ o jednoj od „divljih“ deponija, nastaloj nesavjesnošću građana.

On ističe da nijesu opravdane sumnje mještana da će se i na tom dijelu prodavati placevi za grobnice.

“Tačno se zna do kojeg dijela je groblje, pa se to ne može dogoditi. Nasipanjem zemlje podižemo nivo jednog dijela parcele groblja, kako bi ga obezbijedili od Svinjače. Sa ‘divljim’ deponijama se godinama borimo, ove godine stanje je mnogo bolje nego ranije“.

Svinjača je veliki ekološki problem Kolašina. Prema podacima koji su prije tri godine saopštili evropski eksperti, u Kolašinu je između 1.300 i 1.500 septičkih jama, a nekoliko stotina usmjereno je u tu rijeku.

Do prije nekoliko sedmica, fekalije iz jedne stambene zgrade mjesecima su tekle u pritoku Tare.

Mještani okolnih naselja često bacaju smeće u Svinjaču.

Bonus video: