Podgorički slikar crta za akciju 100 hiljada stabala

Cilj akcije je cilj ozelenjavanje glavnog grada
1775 pregleda 1 komentar(a)
Inspirisan prirodom, Foto: Privatna arhiva
Inspirisan prirodom, Foto: Privatna arhiva

Za cijenu dvije limunade u Bokeškoj dobijaš mali crtež i sadiš drvo, sa tom porukom javnosti se putem Fejsbuka obratio akademski slikar Miloš Radunović, jedan od onih koji su podržali ideju Organizacije KOD da za dvije godine Podgorici obezbijedi novih 100 hiljada stabala.

Podgoričanin je i sam pokrenuo akciju “100 crteža za 100 sadnica”, kojom na svoj način daje doprinos ideji KOD-a za ozelenjavanje.

“Pokretanje akcije ‘100 crteža za 100 sadnica’ predstavlja značajan mali korak i daje mogućnost svakome da učestvuje u stvarnju boljeg društva i okoline. Pod okriljem većeg projekta Organizacije KOD i inicijative za sadnju 100.000 stabala, kupovinom malog crteža donirate sredstva za sadnju. Svakim kupljenim crtežom u vrijednosti od pet eura, omogućavate sadnju najmanje jedne sadnice drveta, za šta se izdvaja 50 odsto prihoda, a malo umjetničko djelo ostaje tu kao podsjetnik”, kazao je on “Vijestima”.

O sebi kaže da njegov posao “obuhvata istraživanje i spoznavanje prirodnih zakona, najviše kroz upotrebu slikarskog i crtačkog materijala, kombinovanog sa materijom iz prirode”.

“Osnova svega je crtež, koji mi dolazi sasvim spontano i često ga poistovjećujem sa nekom vrstom terapije. U toku rada pažnju fokusiram isključivo na misli, emociju i osjećaj za vizuelnu usklađenost elemenata, u pokušaju da, kroz apstrakciju, izvučem suštinu sadašnjeg trenutka. Pored crteža, apstrakciju tražim i u vodenim rastvorima bojene materije, koje raznim procesima, a prvenstveno evaporacijom i sedimentacijom oslikavam na geometrizovanoj papirnoj podlozi”.

Njegovi radovi, pod nazivom “Fragmenti”, biće dostupni u septembru, izloženi u galeriji “Klub” Centra savremene umjetnosti, u sklopu izložbe “Fragmenti svjetlosti”, koju realizuje zajedno sa kolegom i prijateljem Igorom Husagom. Projektom “100 crteža za 100 sadnica”, Radunović, kako kaže, želi da podstakne i druge na akciju.

“Ovim projektom, kao i svakim drugim, želim da podstaknem buđenje svijesti o potrebi za malim akcijama. Za najmanjim, prvim korakom, jer, svako može i sam da posadi drvo, da očisti ispred svoje zgrade ili popravi slomljenu klupu i time zacrta primjer. Sami sebe moramo da gradimo, a drugi će slijediti. Stvaramo bolje društvo stvarajući boljeg sebe”.

Organizacija KOD je akciju “100 hiljada stabala” pokrenula u septembru prošle godine.

Pošumiće ogoljeno brdo

Sredstvima od donacija za Miloševe crteže, KOD će, kako su kazali, realizovati akciju pošumljavanja jednog od ogoljelih brda u Podgorici. Podsjetili su da je inicijativa 100.000 stabala nastala kao potreba građana i, kako kaže Mirza Krnić iz te organizacije, “nju građani nadograđuju i nadopunjavaju na različite načine”.

“Posebno nam je drago što je slikar Miloš Radunović pokrenuo inicijativu u kojoj će dio prihoda od prodaje slika sa motivima stabala, za najdalje nekoliko mjeseci, uplatiti na žiro račun namijenjen inicijativi 100.000 stabala. Organizacija KOD će učiniti tu donaciju javnom na svom sajtu i na uobičajen način dokumentovati i akciju sadnje stabala koja se kupe za taj novac. Tim sredstvima, uz dodatnu pomoć KOD-a, biće realizovana akcija pošumljavanja jednog od ogoljelih brda – ali više detalja o tome kada dođe vrijeme”.

Bonus video: