Prave montažne kancelarije u hodnicima podgoričkog Osnovnog suda

Malo što se promijenilo posljednjih godina - sudije i dalje rade u neuslovnim kancelarijama, stranke često nemaju gdje da sjednu, a ni detektor metala na ulazu u sud i dalje nije u funkciji..
3861 pregleda 1 komentar(a)
Osnovni sud, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Foto: Boris Pejović

U podgoričkom Osnovnom sudu u hodnicima na prvom i drugom spratu se prave dvije montažne kancelarije.

To je “Vijestima” potvrđeno iz kabineta predsjednice suda Željke Jovović i pojašnjeno da je “u toku adaptacija holova zbog nedostatka prostornog kapaciteta, odnosno izrada montažnih (gipsanih) kancelarija”.

Bivši predsjednik tog suda Zoran Radović je ranije u intervjuu “Vijestima” rekao da se očekuje da će se u ovoj godini iz fondova Evropske unije izgraditi još jedan sprat zgrade u kojoj se nalazi sud, što će poboljšati uslove rada. Bilo je i najava za poboljšanjem službe obezbjeđenja suda.

Međutim, malo što se promijenilo posljednjih godina - sudije i dalje rade u neuslovnim kancelarijama, stranke često nemaju gdje da sjednu, a ni detektor metala na ulazu u sud i dalje nije u funkciji...

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nedavno je, odgovarajući na pitanje studenta zašto Crna Gora još nema Palatu pravde, zato optužila Evropsku komisiju.

Ona je tada na panelu “Borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori” rekla da “vode veliku borbu da obezbijede sredstva, međutim da Evropska komisija pravi opstrukcije, te da preko IPA fondova želi našminkati crnogorske sudove, a ne dozvoliti nove moderne sudove”...

Šef evropske kancelarije u Crnoj Gori Aivo Orav je nakon toga rekao da Crna Gora nije ni tražila izgradnju Palate pravde, te da Evropska unija ima veoma dobar pregled u kakvoj su situaciji zgrade sudova i dodao da su nedavno evropski eksperti pripremili sadržajan izvještaj koji daje dobar pregled onog što se dešava u pravosudnoj infrastrukturi.

“Crnoj Gori pomažemo sa 40 miliona eura godišnje, a pravosuđe je jedna od prioritetnih oblasti. U proteklih pet godina za reformu pravosuđa smo donirali 18 miliona eura”, rekao je tada Orav.

Bonus video: