ZABORAVILI I NA GRADNJU AERODROMA

Voz neće stići u Pljevlja bar do 2035.

Iako se najavljuje decenijama unazad, pruga nije prepoznata Strategijom razvoja saobraćaja do 2035.
6849 pregleda 7 komentar(a)
Do Pljevalja samo drumom (ilustracija), Foto: NVO Breznica
Do Pljevalja samo drumom (ilustracija), Foto: NVO Breznica

Gradnja pruge Pljevlja - Bijelo Polje - Berane, o kojoj je govoreno decenijama unazad, nije predviđena Strategijom razvoja saobraćaja u Crnoj Gori za period od 2019. do 2035. godine koju je nedavno usvojila Vlada.

Najviši državni zvaničnici više od tri decenije obećavaju Pljevljacima prugu do Pljevalja, ali je izostavljena iz posljednjeg Vladinog dokumenta, iako se njena gradnja pominje u Strategiji razvoja željeznice u Crnoj Gori od 2017-202. godine, ali i u Prostornom planu Opštine.

Prošle godine tokom posjete Kosovu crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković pominjao je izgradnju pruge Pljevlja- Bijelo Polje- Berane kao jedan od regionalnih projekata za koji je Crna Gora zainteresovana da predstavi evropskim partnerima.

Crna Gora ima 250 kilometara željeznica od kojih je 225 kilometara elektrificirano.

Institut za građevinarstvo uradio je Studiju opravdanosti i idejnog rješenja za izgradnju željezničke pruge Pljevlja - Bijelo Polje - Berane - granica s Kosovom. Izmjenama i dopunama prostornog plana iz 2000. godine, prostornim planom Opštine Pljevlja i Strategijom razvoja saobraćaja iz 2006. godine, prepoznata su tri koridora za povezivanje Pljevalja sa prugom Beograd - Bar i to preko Prijepolja, Priboja i Ravne Rijeke.

Prema projektu, koji je koštao oko 300.000 eura, izgradnja dionice Pljevlja - Bijelo Polje (Ravna Rijeka), koštala bi 745 miliona eura, a dionica Bijelo Polje - Berane do granice sa Kosovom 540 miliona.

Prema studiji opravdanosti, dužina trase od Pljevalja do Bijelog Polja iznosila bi oko 60 kilometara. Dužina tunela iznosila bi približno 20 kilometara, što čini trećinu dužine trase, koja bi imala od 9 do 14 odsto mostova.

Za izgradnju kraka pruge prema Prijepolju, kojeg nema u prostornom planu Crne Gore, prije šest godina bila je zaintereosovana ruska kompanija Sfera koja je namjeravala da gradi i cementaru u Pljevljima. Iz te kompanije nijesu pristajali da grade cementaru bez pruge jer je drumski transport cementa neisplativ.

Tadašnji predsjednik pljevaljske Opštine Miloje Pupović rekao je da je realizacija projekta izgradnje cementare u pljevaljskom selu Otilovići i kraka pruge prema Prijepolju, vrijednog oko 300 miliona eura, zastala na sugestiju “nekih ljudi iz crnogorske vlasti“.

Zaboravili i na gradnju aerodroma

Strategijom razvoja saobraćaja do 2035. nije predviđena ni izgradnja aerodroma u Pljevljima, koju je najavljivao nekadašnji predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković.

U novom dokumentu predviđa se obnova četiri glavna putna pravca. 

Planirano je da se do 2025. rekonstruišu i unaprijede putevi: Vrulja - Mijakovići; Slijepač most - Tomaševo - Pljevlja; Pljevlja - Metaljka, Pljevlja - Ranče do granice sa Srbijom.

Preporučujemo za Vas