CEDIS: Optužbe koje imaju politički prizvuk odbijamo sa indignacijom

"Tužbu koju najavljujete ne shvatamo kao prijetnju, čak naprotiv, kao šansu da se nedvosmisleno utvrde činjenice i odgovornost", kazali su iz CEDIS
1466 pregleda 1 komentar(a)
CEDIS (Ilustracija), Foto: CEDIS
CEDIS (Ilustracija), Foto: CEDIS

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) danas je saopšteno da oni nisu mogao predvijdjeti, niti spriječiti negativni sticaj okolnosti koji je doveo do neodržavanja koncerata planiranih za petak 26. jul u okviru Thunder festa u Beranama.

Opština Berane i Truristička organizacija Berane saopštili su ranije danas da "prvo veče fesivala za mlade na sjeveru Crne Gore,Thunder Fest, nije održano isključivo zbog nečinjenja i nemarnosti CEDIS-a i njihovih "stručnjaka" koji nijesu bili sposobni niti su bili u stanju da punih šest sati utvrde i otklone novodni kvar i obezbijede normalno napajanje električnom energijom na mjestu održavanja festivala."

"Upravo zato zahtijevamo konstruktivan odnos od strane predstavnika Opštine i Turističke organizacije, s obzirom na to da smo u CEDIS-u preduzeli sve aktivnosti koje su od nas tražene u toku pripreme Festivala. Takođe, oštro osuđujemo i smatramo krajnje neozbiljnim i drskim svako dovođenje u pitanje stručnosti naših ekipa", navodi se u saopštenju CEDIS.

U saopštenju CEDIS se dodaje da prilikom korespondencije sa organizatorom, vezano za napajanje Thunder festa i obezbjeđivanje priključka, od CEDIS nije tražena dežurna ekipa, što je kako navode čest zahtjev prilikom organizacije sličnih događaja.

"Međutim, čak i u slučaju da je Organizator tražio dežurnu ekipu, za sanaciju bi, s obzirom na složenost kvara, bio neophodan gotovo isti vremenski period. Naime, zbog loših vremenskih uslova juče u popodnevnim časovima, i jakih atmosferskih pražnjenja, došlo je do kvara na priključnom kablu za trafostanicu "Dolac" u Beranama. Riječ je o podzemnom kablu, što podrazumijeva prisustvo ispitnog vozila i u određenim slučajevima i značajan vremenski period za lociranje kvara. Takođe, proces sanacije, nakon lociranja, je složen jer zahtijeva iskopavanje i tek nakon toga sanaciju oštećenja. Dakle, jučerašnje nevrijeme je uzrokovalo kvar koji spada u najzahtjevnije za sanaciju i zato stojimo pri stavu, da je nekostruktivno tražiti krivce i upirati prstom, jer CEDIS nikako nije mogo spriječiti negativan slijed događaja, niti skratiti vrijeme trajanja sanacije", kazali su iz CEDIS.

Naveli su i da su trenutno sve raspoložive ekipe na terenu, kao i da su svi u CEDIS koji mogu da doprinesu rješavanju ovog problema u pripravnosti, kako bi u što kraćem roku obezbijedili napajanje za Festival.

"Optužbe na račun CEDIS koje imaju politički prizvuk, odbijamo sa indignacijom i vjerujemo da su ta i slična razmišljanja predstavnika Opštine i TO Berane, posledica ishitrenosti, naročito imajući u vidu dosadašnju saradnju i upućenost predstavnika Opštine u aktivnosti i investicione planove naše kompanije za područje Berana. CEDIS čvrstvo stoji pri stavu da je problem u napajanju posljedica "više sile", ali ukoliko organizatori smatraju da su oštećeni, postoje instance koje će to nedvosmisleno utvrditi. Tužbu koju najavljujete ne shvatamo kao prijetnju, čak naprotiv, kao šansu da se nedvosmisleno utvrde činjenice i odgovornost", kazali su iz CEDIS.

Napominju da rade sve u našoj moći da oštećenje saniraju u što kraćem roku.

"Na kraju naglašavamo da EPCG nije nadležna u ovom slučaju, već su distribucija električne energije, distributivna mreža i trafostanice isključivo u nadležnosti CEDIS", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: