Bošković: Ministarstvo odbrane ne želi da gradi bilo šta na Sinjajevini već da iskoristi prostor

Ministar odbrane kazao da Vojska na Sinjajevini želi da podiže kapacitete i sposobnosti a da, u saradnji sa mještanima i samoupravama, izgradi puteve, sisteme za vodosnabdijevanje i sve što je neophodno da bi se taj kraj
3615 pregleda 11 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević

Crnogorska Vojska na Sinjajevini ne planira ništa da gradi već da iskoristi prostor i da u saradnji sa mještanima, izgradi puteve i sisteme za vodosnabdijevanje, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

Bošković je u intervjuu agenciji MINA kazao da eksploziv koji će biti korišćen tokom vježbi ne može ugroziti životnu sredinu.

On je kazao da Vlada, niti Ministarstvo odbrane, ne žele da grade bilo šta na Sinjajevini već hoće da iskoristi njen prostor, kao što koristi druge prostore za vježbovno-nastavne aktivnosti Vojske Crne Gore (VCG).

"Ono što izdvaja Sinjajevinu od ostalih lokacija je to što toliki prostor, u vlasništvu države, ne postoji nigdje u Crnoj Gori i zato je najinteresantnije sa aspekta izvođenja najsloženijih i najkomplivanijih vježbi gdje može učestvovati praktično kompletna Vojska", objasnio je Bošković.

On je naveo da Vojska na Sinjajevini želi da podiže kapacitete i sposobnosti a da, u saradnji sa mještanima i samoupravama, izgradi puteve, sisteme za vodosnabdijevanje i sve što je neophodno da bi se taj kraj, koji je ujedno i veliki turistički potencijal, mogao iskoristiti na najbolji mogući način.

Bošković je ponovio će prostor Sinjajevine koristiti u periodu kada katuni nijesu u funkciji najviše mjesec godišnje odnosno dva puta po 15 dana i da neće biti korišćena municicija koja može naštetiti životnoj sredini.

On je naveo da će koristiti klasični eksploziv, koji se trenutno nalazi u upotrebi u VCG ne može naštetiti životnoj sredini već da ispari u roku od 14 do 18 sati.

"Na izgradnji auto-puta Smokovac Mateševo tokom jednog dana koriste iste vrste eksploziva onoliko koliko bi se za godinu potrošillo na Sinjajevini", rekao je Bošković.

On je kazao da će se Ministarstvo poslužiti analizama na mjestima gdje su ranije izvođenja gađanja, poput Golije, navodeći da tu postoji dokumentacija da nije bilo devastacije životne sredine, ugrožavanja bilo koje vrste bio-diverziteta.

"Imamo i dvije studije, koje smo dobili dobrom saradnjom sa Vojskom i Vladom Sjeverne Makedonije, gdje je veliki broj vojnika koristio Krivolak, veliku količinu municije i tamo je izvršeno mjerenje prije same vježbe i nakon završetka. Odstupanja su bila ravna nuli", rekao je Bošković.

To je, smatra on, još jedan pokazatelj da Vojska ne može tako da ugrozi i zagadi Sinjajevinu.

"Razumijem da postoji bojazan po tom pitanju. Uradili smo sve da tu bojazan otklonimo kod dobronamjernih građana ali postoje i oni koji iz određenih političkih razloga, kako ne priznaju Vojsku Crne Gore ne priznaju ni državu i na taj način žele da stopiraju bilo kakav razvoj i spsobnost naše Vojske", poručio je Bošković.

Bonus video: