Pojedinci ne mare: Radnici čiste Podgoricu, nesavjesni stvaraju "divlje" deponije

Komunalna policija i inspekcija će u predstojećem periodu sprovoditi rigorozne kontrole na terenu.
1970 pregleda 3 komentar(a)
Neke lokacije čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, Foto: Čistoća
Neke lokacije čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, Foto: Čistoća

Pojedinci stanovnici Podgorice nepropisno odlažu otpad i tako stvaraju "divlje" deponije, uprkos apelima "Čistoće".

To preduzeće u posljednjem saopštenju navodi da su primjetne velike količine nepropisno odloženog kabastog i dugog otpada, prije svega građevinskog šuta i starog nameštaja pored kontejnera, u gotovo svim djelovima grada.

"Više puta smo isticali, a i ovom prilikom ponavljamo, da naše ekipe neke lokacije u gradu čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, što ne samo da usporava proces rada već i mnogostruko uvećava troškove Čistoće ostvarene po ovom osnovu. Za ovakve pojave isključivo se na odgovornost poziva nadležna služba, ali s obzirom na napore koje ulažemo, kao i na činjenicu da su obezbijeđena mjesta za namjensko odlaganje otpada, jasno je da je najveća odgovornost na nesavjesnim pojedincima koji ne mare za naše napore i ne biraju mjesta gdje odlažu otpad", saopštili su iz "Čistoće".

View this post on Instagram

Iako su ekipe Čistoće tokom cijelog dana angažovane na odvozu otpada sa prostora grada, redovnim obilascima konstatujemo velike količine nepropisno odloženog kabastog i dugog otpada, prije svega građevinskog šuta i starog nameštaja pored kontejnera, u gotovo svim djelovima grada. Više puta smo isticali, a i ovom prilikom ponavljamo, da naše ekipe neke lokacije u gradu čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, što ne samo da usporava proces rada već i mnogostruko uvećava troškove Čistoće ostvarene po ovom osnovu. Za ovakve pojave isključivo se na odgovornost poziva nadležna služba, ali s obzirom na napore koje ulažemo, kao i na činjenicu da su obezbijeđena mjesta za namjensko odlaganje otpada, jasno je da je najveća odgovornost na nesavjesnim pojedincima koji ne mare za naše napore i ne biraju mjesta gdje odlažu otpad. One koji otpad ostavljaju pored kontejnera, ali i u park šumama, na obalama rijeka i na drugim javnim površinama, formirajući tako ’divlje deponije’, podsjećamo da je takvo ponašanje kažnjivo i da će Komunalna policija i inspekcija u predstojećem periodu sprovoditi rigorozne kontrole na terenu. Ekipe Čistoće će intenzivno sarađivati na terenu sa inspektorima u otkrivanju, ali i kažnjavanju neodgovornih lica koja nepropisno odlažu otpad, sa ciljem da u što većoj mjeri suzbijemo ovu pojavu. Podsjećamo da se na prostoru grada nalazi više od 4000 metalnih i polupodzemnih kontejnera namijenjenih za odlaganje komunalnog otpada; u naseljima se svake nedjelje postavljaju veliki kontejneri namijenjeni za odlaganje biljnog i kabastog otpada; na šest reciklažnih dvorišta mogu se odlagati pojedine vrste opasnog i neopasnog otpada iz domaćinstava; na odlagalištu Mojanski krst besplatno se mogu odlagati građevinski šut i zemljani iskopi a službe Društva su svim građanima i pravnim licima na raspolaganju da, na osnovu pisanog zahtjeva, po povoljnim cijenama izvrše uslugu odvoza otpada sa privatnih posjeda. Iako većina građana Podgorice prepoznaje i podržava napore Čistoće da podigne nivo higijene u gradu, po ko zna koji put smo prinuđeni da uputimo apel nesavjesnim pojedincima da poštuju mjesta određena za odlaganje otpada kako bi zajedno učinili naš gr

A post shared by Čistoća DOO Podgorica (@cistoca_podgorica) on

Podsjećaju da je takvo ponašanje kažnjivo i da će Komunalna policija i inspekcija u predstojećem periodu sprovoditi rigorozne kontrole na terenu.

"Ekipe Čistoće će intenzivno sarađivati na terenu sa inspektorima u otkrivanju, ali i kažnjavanju neodgovornih lica koja nepropisno odlažu otpad, sa ciljem da u što većoj mjeri suzbijemo ovu pojavu."

Dodaju i da se u Podgorici nalazi više od 4000 metalnih i polupodzemnih kontejnera namijenjenih za odlaganje komunalnog otpada.

" U naseljima se svake nedjelje postavljaju veliki kontejneri namijenjeni za odlaganje biljnog i kabastog otpada; na šest reciklažnih dvorišta mogu se odlagati pojedine vrste opasnog i neopasnog otpada iz domaćinstava; na odlagalištu Mojanski krst besplatno se mogu odlagati građevinski šut i zemljani iskopi a službe Društva su svim građanima i pravnim licima na raspolaganju da, na osnovu pisanog zahtjeva, po povoljnim cijenama izvrše uslugu odvoza otpada sa privatnih posjeda", zaključuje se.

Bonus video: