GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Država i njeni interesi ne brane se otimanjem imovine građana

Bošković, smatraju, još uvijek nije dao nijedan valjan argument koji bi išao u prilog uspostavljanju vojnog vježbališta na Sinjajevini
2056 pregleda 4 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Sinjajevina, Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Ažurirano: 29.07.2019. 18:22h

Država i njeni interesi ne brane se otimanjem imovine njenih građana, a ministar odbrane Predrag Bošković još uvijek nije dao nijedan valjan argument koji bi išao u prilog uspostavljanju vojnog vježbališta na Sinjajevini, saopštili su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Bošković je kazao Vlada i Ministarstvo odbrane ne žele da grade bilo šta na Sinjajevini, već hoće da iskoriste njen prostor.

"Država i njeni interesi ne brane se otimanjem imovine njenih građana, kako je to naumio ministar odbrane Predrag Bošković, koji tvrdi da je bacanje bombi i puškaranje na Sinjajevini, vjekovnom ognjištu nekoliko stotina familija, upravo planirano za njihovu dobrobit, te da će im razaranja pašnjaka i katuna pomoći da budu bolji i razvijeniji. Osim što mjesecima manipuliše i glumi žrtvu, još nije dao nijedan valjan argument koji bi išao u prilog uspostavljanju vojnog vježbališta na Sinjajevini", navodi se u saopštenju.

U Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu smatraju da ministarstvo ima plan da uništava netaknutu prirodu, razara pašnjake i katune.

"Juče je uradio isto - iako niko od nas ne kaže da će se na Sinjajevini graditi, on uporno to potencira. Za razliku od njega koji ne zna što priča, mi znamo da se neće graditi, jer MO ima plan da uništava netaknutu prirodu, razara pašnjake, katune... Što će neminovno dovesti do zagađenja zemljišta, vode i vazduha. Ministar se poziva na analize sa Golije i iz Makedonije, i kaže da je tamo sve u redu pa će biti i na Sinjajevini. To je isto kao da jedna osoba ode kod ljekara i ljekar joj kaže da je ona dobro, jer je njen komšija zdrav. Ministar opet obećava puteve i vodovod. Putevi postoje, a vodovod i struju obećavate decenijama. Zašto bi vam sada vjerovali", navodi se u saopštenju.

Ministar, kako dodaju, neprestano ponavlja da postoje „oni koji iz određenih političkih razloga, kako ne priznaju Vojsku Crne Gore ne priznaju ni državu i na taj način žele da stopiraju bilo kakav razvoj i sposobnost naše Vojske”.

"Bilo bi dobro da javnosti pojasni po kakvim kriterijumima bira „dobronamjerne građane” i ko mu je na to dao pravo. Svi mi dobro pamtimo njegove doskorašnje „dobronamjerne partijske kolege”, koji su po istoj matrici „branili državu od građana” i izmišljenih neprijatelja uništavajući je i trpajući milione u džepove. Ipak, Sinjajevinu vam nećemo dati, jer je branimo srcem, a ne po narudžbi", ističe se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative poručuju da će planinu braniti životom.

"Nećemo dozvoliti da svoje političke ambicije za napredovanje na lestvici iznad ministarske ostvarite tako što ćete izmišljati neprijatelje među nama kojima je Crna Gora sve! Branićemo je od Vas - eksperta za rukomet, ugalj, prosvjetu, evo sad i odbranu. Branićemo je, jer nemate pravo da narodu koji živi od Sinjajevine uzmete poslednju koru hljeba, dok vi mjesečno zarađujete preko 4.300 eura. Branićemo je, jer je Sinjajevina školovala generacije i generacije i još to čini. Još se od prikupljenog kajmaka, sira, borovnica, čajeva...školuju djeca onih kojima je to jedini izvor prihoda. Branićemo je i zbog još nerođenih Bjelopavlića, Kolašinaca, Žabljačana, Mojkovčana, Šavničana, Bjelopoljaca... To je naša dužnost, jer su je naši preci čuvali za nas, a mi moramo za naše potomke. Ne damo našu Sinjajevinu po cijenu života", poručuju u saopštenju.

Poručuju Boškoviću da im ne spočitava da rade protiv države.

"Jer je jedina istina da MO sa Vama na čelu, radi protiv interesa građana, a tim i protiv interesa države jer je država svih nas, a ne samo Vaša i onih za čije interese namjeravate da do kraja 2019. godine uspostavite vojno strelišno vježbalište na Sinjajevini, kako piše u Dugoročnom planu. Državni interes je održivi razvoj, a ne donošenje brzopletih odluka kakva je i ova - pokušaj da se uništi planinu od koje može da živi 20.000 familija. Državni interes je da Crna Gora bude istinska ekološka država, kako je to proklamovano Ustavom! Naravno, odbrana zemlje je važna, ali i MO u svom planu piše da nam ne prijeti opasnost od napada, a ako uništimo Sinjajevinu u opasnosti je dobar dio građana koji će biti doveden na rub egzistencije, ako ne i otjeran u propast", navodi se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu pozivaju sve građane Crne Gore da sa njima brane "našu i njihovu Sinjajevinu".

"Da brane srce Crne Gore jer ako nam zatrujete srce države, onda trujete i uništavate državu. Još jednom pozivamo sve da potpišu peticiju kojom se traži da Sinjajevina bude park prirode i da se okupimo 2. avgusta kod Crkve Ružice kako bi još jednom poslali poruku da nedamo našu Sinjajevinu", navodi se u saopštenju koje potpisuju Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, Ekološki pokret Donja Bukovica, Udruženje stočara Bjelopavlićka Sinjajevina, Ekološki pokret Ozon, NVO Breznica, SOS za Montenegro, Građanska inicijativa Dalje nećeš moći Durmitor, NVO Rijeka je život, Građanska mreža Nesvrstani, Studentska inicijativa, NVO Ždrijelo Danilovgrad, Zavičajno udruženje Vranešana, NVO Expeditio, PSK Prekornica, PK Danilovgrad, GI Za nas

Bonus video: