Herceg Novi: Sa plaža očistili nekoliko tona murave

Radnici preduzeća Čistoća su za kratko vrijeme uspjeli da očiste plaže kako bi kupačima obezbjedili nesmetano sunčanje i uživanje u blagodetima ljeta i mora
2078 pregleda 0 komentar(a)
Prije čišćenja plaže, Foto: JP Čistoća HN
Prije čišćenja plaže, Foto: JP Čistoća HN

Nakon jučerašnjeg nevremena more je na hercegnovske plaže, naročito na Igalu izbacilo ogromne količine murave (Posedonia oceanica). Radnici preduzeća Čistoća su za kratko vrijeme uspjeli da očiste plaže kako bi kupačima obezbjedili nesmetano sunčanje i uživanje u blagodetima ljeta i mora. Uz pomoć mehanizacije sa plaža su odnijeli nekoliko tona te morske trave.

Ova endemska biljka Sredozemlja na čijim livadama živi ili se razvija se 20 odsto poznatih sredozemnih vrsta, a livade su stanište, mrjestilišta, i hranilišta za više od 100 vrsta riba, od kojih većina ima privredni značaj, posljednjih godina je ugrožena ljudskim djelovanjem.

Biljka je značajna jer spriječava eroziju morskog dna, vežući plodno tlo, a takođe je nezaobilazna u lancu stvaranja kiseonika i “provjetravanju” mora. Kvadrat ove biljke svakog dana proizvodi 14 litara kiseonika.

Naslage odbačenog lišća murave imaju veliku važnost u ublažavanju djelovanja erozije, odnosno odnošenju i trošenju sedimenta s obale, posebno za vrijeme jakih talasa. Takođe, brojni organizmi se hrane organskim detritusom koji nastaje raspadanjem naplavljenog lišća.

U Bokokotrskom zalivu nezaobilazan je i važan činičac u nastajanju ljekovitog blata.

Bonus video: