Bošković: Ministarstvo čuva Valdanos od divlje gradnje

Ministar odbrane o tome da li će i kada biti otvorena kapija na ulazu u uvalu
2181 pregleda 1 komentar(a)
Valdanos, Foto: Shutterstock
Valdanos, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane uvalu Valdanos kod Ulcinja štiti od devastacije i divlje gradnje. To je, odgovarajući na poslaničko pitanje potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua da li će i kada biti uklonjena kapija na ulazu u uvalu Valdanos i ako neće, zašto, kazao ministar odbrane Predrag Bošković.

Nimanbegu je pitao i koji uslovi treba da se steknu kako bi se kapija uklonila, i ko treba da ih predloži.

Bošković je podsjetio da je Ministarstvo odbrane uvalu definisalo kao neperspektivnu sa vojnog stanovišta, konstatujući da je bivše vojno odmaralište državna imovina kojom raspolaže Vlada.

“Lokacija nije privedena namjeni u skladu sa važećim planskom dokumentacijom, zbog čega postoji potreba da se prostor zaštiti. Uprkos tome, Ministarstvo je prihvatilo predlog Morskog dobra da se, u cilju bolje valorizacije, u funkciju stave bazeni, parking i sjeverni dio kupališta“, kazao je Bošković.

Objelodanio je i da je Ministarstvo podržalo inicijativu Udruženja maslinara za ostvarivanje proizvodnje i brendiranje ekstradjevičanskog ulja od starih maslina u uvali, s tim da se jedan dio proizvodnje ustupi ministarstvu.

„Do saradnje nije došlo jer je izostao adekvatan odogvor Udruženja maslinara“, pojasnio je ministar. Naveo je da mještani i turisti mogu neometano da uđu u uvalu i da se slobodno kreću sve do 19h. Nije objasnio zašto su bili postavljeni natpisi na kupalištu da je zabranjeno kretanje kroz unutrašnjost uvale i zašto je još uvijek blokiran asfaltni put koji vodi do nekadašnje recepcije odmarališta, koje je u cjelosti ruinirano. Kazao je će ministarstvo štititi uvalu sve do momenta dok se lokacija ne privede namjeni.

U obrazloženju pitanja, Nimanbegu je konstatovao da je uvala Valdanos danas jedina zona gdje je ograničen pristup i gdje sama teritorija nema nikakvu namjenu.

Uvala je, naveo je, označena kao zona poluotvorenog tipa, što podrazumijeva da je pristup uvali onemogućen poslije 19 časova, kada se zatvara kapija sa oznakom “Stop” i kada su u obavezi svi posjetioci da napuste uvalu.

Kako je kazao, turistima se danas nudi ograničen pristup uz evidentiranje i kontrolu svakog lica.

Valdanos je, dodao je, devastiran nebrigom resornog Ministarstva, u čijoj je nadležnosti od raspada SFRJ, kada je nevoljno oduzet od njenih pravih vlasnika.

Ne daju uvalu za NATO bazu

Odgovarajući na pitanje poslanika DF Strahinje Bulajića, Bošković je kazao da zvanična Crna Gora NATO paktu nije ponudila uvalu Valdanos za vojnu bazu, odnosno, ratnu luku.

“Tačno je da je prije 1918, kralj Nikola tako nešto ponudio tadašnjem predsjedniku Amerike, Taftu. Od 2006, Crna Gora to nije uradila, nije nudila Valdanos za kreiranje ratne luke niti ima potrebe za tim. Sve ostalo je u domenu spekulacija i nagađanja”, kazao je Bošković.

Bonus video: