U nikšićkoj Župi uništavali ambroziju

723 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije, Foto: NVO “Župa u srcu”
Sa akcije, Foto: NVO “Župa u srcu”

U organizaciji NVO „Župa u srcu“ i Društvo mladih ekologa Nikšić u Župi nikšićkoj organizovano je uništavanje ambrozije, korovske biljke koja se smatra jednom od najčešćih alergenih vrsta. Akcija, kojoj su se odazvali i predstavnici Mjesne zajednice Župa, organizovana je kod raskrsnice ka župskom manastiru i duž glavnog puta.

“Pokrivenost prostora ambrozijom je bila velika što ukazuje na to da se ova biljka u Župi već uveliko odomaćila i da je ima i u drugim djelovima Mjesne zajednice. Stanovništvo još uvijek nije svjesno opasnosti koje donosi njen polen”, saopštili su organizatori akcije.

Oni su pozvali stanovništvo da na svojim imanjima suzbije širenje ambrozije i tako doprinesu uništavanju ove tipično pionirske korovske biljke koja među prvima naseljava zapuštena mjesta i produkuje ogromnu količinu polena. Zbog toga je potrebno njeno suzbijanje vršiti prije cvjetanja i oslobađanja polena, u periodu od juna do sredine avgusta.

Akcija u Župi organizovana je u sklopu projekata koje je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja preko Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bonus video: