Apel barskih ekologa vlastima: Spriječite uništenje zasada maslina

Predsjednik NVO Miodrag Banović rekao je “Vijestima” da zasade sam održava od svoje penzije
1488 pregleda 1 komentar(a)
Banović, Foto: Info sport CG
Banović, Foto: Info sport CG

Ekolozi barske NVO “Info sport CG”uputili su apel lokalnim i državnim vlastima da spriječe uništenje zasada maslina na kompleksu Sportsko-rekreativnog centra (SRC) zbog toga šro nije moguće njihovo zalivanje.

Predsjednik NVO Miodrag Banović saopštio je “Vijestima” da ove zasade sam održava od svoje penzije, iako je 15. juna sa oznakom “urgentno” poslao dopise na više adresa, sa molbom da se obezbijedi voda za mlade zasade maslina i palmi na kompleksu SRC.

"Do sada nismo dobili odgovor, a odlaganje navodnjavanja ovih mladih zasada dovešće do njihovog rasušivanja i nove ekološke katastrofe. Podsjećam da je prva na istom mjestu bila nakon ljeta 2003. kada su se rasušile 83 mlade sadnice Kanarskih palmi zato što nisu navodnjavane, a druga nakon akcija sadnje mladih desetogodišnjih sadnica borova, koje smo završili 26. aprila 2018. u Rekreativnom parku „Šumice” – Bar i Parku borova Šušanj, opet zato što nisu navodnjavane. Od zasađenih 340 mladih desetogodišnjih sadnica borova, nakon sušnog ljeta 2018. rasušeno je 327 sadnica", upozorava Banović.

Na njegovu inicijativu, od početka ovog vijeka na ozelenjavanju kompleksa SRC bilo je angažovano nekoliko hiljada Barana svih generacija u brojnim radnim akcijama. Pozivajući se na trud svih ovih akcijaša, Banović od funkcionera moli da “snagom svojih autoriteta” utiču da Gradsko zelenilo prihvati navodnjavanje mladih zasada koji nos enazive Avenija „Masline prijateljstva”, Drvored „Đačkih maslina”, Park „Maslina i rogača” i drvored „Lepezastih palmi”.

"Mi nismo mogli čekati, jer bi svako odlaganje navodnjavanja uništilo ove zasade. Drugog i trećeg jula sa tri cistijerne Službe zaštite, obavli smo njihovo neophodno navodnjavanje, a kako nismo imali novaca da platimo fizičke radnike da vuku vatrogasna crijeva za navodnjavanje, njih sam ja vukao kao penzioner, u 69. godini života. Očekivali smo da se nadležni konačno oglase na naš apel, ali do 26. jula nije bilo rezultata, pa sam prošlog vikenda od svoje penzije platio radnika za taj dio posla, a koji se inače mora obavljati u sušnom periodu do oktobra na svakih sedam dana", naglašava Banović.

Bonus video: