Kvir: Hvala svima koji su bili protiv Zakona - vaša mržnja nas neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti

"Neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje"
9224 pregleda 36 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2019. 16:26h

Neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola poražen je demokratski proces u Crnoj Gori i sveukupan evropski put ocijenjeno je iz nevladininih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.

Skupština Crne Gore nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu. Za usvajanje je glasalo 38 poslanika DPS-a, SD-a i Liberalne partije, dok su protiv glasali poslanici manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović (BS), Nedžad Drešević (BS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu (Forca).

Iz NVO Kvir Montenegro zahvalili su poslanicima koji su podržali zakon.

"Hvala i onima koji su svoje lične i političke sitne interese stavili ispred osnovnih ljudskih prava građana i građanki Crne Gore i manipulisali našim osnovnim ljudskim pravima. Istorija će vas po tome pamtiti. Veliko hvala svima koji su bili protiv ovog zakona. Vaš otpor nas jača, vaša mržnja nas nikada neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti. Pred vašom mržnjom nećemo nikada spustiti glavu. Idemo dalje", saopštili su iz Kvira.

Poručili su i da "Zakon biti usvojen".

"Neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje", navodi se u saopštenju NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar..

Dodaju da su duboko razočarani "porazom Skupštine Crne Gore i velikim korakom nazad koji je danas napravljen".

"Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podijelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna da stane u red razcijenih, demokratskih zemalja Evrope, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda, koji vodi u mržnju i netoleranciju", kazala je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

Ističe da je iz Skupštine poslata jasna poruka da ne postoji volja i želja da suštinski postanemo dio evropske porodice naroda.

"Duboko smo razočarani, naše ljudsko dostojanstvo je obezvrijeđeno na najvišem institucionalnom nivou, obezvrijeđena je i naša zajednica. Uprkos tome, nećemo odustati od borbe za naše dostojanstvo, našu budućnost i boljitak našeg društva. Konačno, želim da se zahvalim svim poslanicima i poslanicama koji su podržali ovaj zakon i poslali jasnu poruku da LGBTIQ zajednica nije sama u svojoj borbi za jednakost", rekla je Jokić.

John M. Barac, LGBTIQ Socijalni Centar istakao je da je iz Skupštine LGBTIQ zajednici i cijeloj javnosti poslata poruka "da mi nismo jednaki građani ove zemlje niti ćemo to biti".

"Kao društvo nećemo moći da krenemo naprijed dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istopolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržaće isti status, jer nam je poručeno da smo manje vrijedni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja", naveo je Barac.